Romlott Magyarország demokráciaindexe egy londoni felmérés alapján

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb gazdasági-politikai előrejelző intézetének demokrácia-rangsorában hat helyet csúszott vissza Magyarország, az előző évi 43.-ról a 49. helyre. Az Economist Intelligence Unit minden évben 167 ország demokráciaindexét közli, közülük ötvenhárom ország kapott "hiányos demokrácia" minősítést, köztük Magyarország is.
Vágólapra másolva!

Norvégia a legtökéletesebb demokrácia a világon, és Magyarország is a demokratikus közösség tagja, de abban az országcsoportban van, amelyben a demokráciát hiányosságok jellemzik, és helyezése tavaly óta gyengült - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) csütörtökön Londonban ismertetett éves világfelméréséből. A jelentés szerint a jelenlegi gazdasági-pénzügyi válsághelyzetben általánosságban is jellemző a demokrácia eróziója.

A világ legnagyobb gazdasági-politikai előrejelző intézete 167 országra és területre dolgozta ki demokráciaindexét, amelynek alapján most negyedszer adta ki globális rangsorát.

A "teljes demokrácia" meghatározással jelölt országok klubja a legkisebb létszámú, mindössze 25 állam jutott be ide. Közülük is a legteljesebb demokrácia az EIU kritériumai szerint Norvégia, amely a megszerezhető 10 pontból 9,80-at kapott.

Magyarország - az 53 "hiányos demokrácia" egyike - 7,04 ponttal a 49. helyre került az idén a tavalyi EIU-rangsorban elért 7,21 pont és 43. helyezés után. A legjobb részosztályzatot Magyarországnak a választási folyamat és pluralizmus kategóriájára adta az EIU, 9,58 ponttal. A cég a magyarországi polgári szabadságjogok érvényesülését 8,24 pontra értékelte, a társadalom politikai aktivitását tekintve azonban Magyarország csak 4,44 pontot szerzett a megszerezhető tízből; a kormányzati működésre 6,07, a politikai kultúrára 6,88 pontot adott a londoni elemző cég.

A "hiányos demokráciák" kategóriájában szerepel Franciaország, Olaszország, Portugália, Görögország, Szlovákia és Szlovénia is. A kelet-közép-európai EU-tagállamok közül egyedül Csehország került a "teljes demokráciaként" nyilvántartott országok csoportjába, ráadásul jobb helyre (16.), mint Nagy-Britannia (18.) és az Egyesült Államok (19.).

A 48 oldalas idei EIU-világjelentés szerint Kelet-Európában általánosságban hanyatlott a demokrácia az elmúlt egy évben: a térség 28 országából 12-ben romlott a demokráciaindex.