HRW: Vizsgálják felül a magyar NATO-tagságot

Vágólapra másolva!
Veszélyben van a demokrácia és az emberi jogok érvényesülése Magyarországon a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint. A jogvédők felszólították az Európai Bizottságot, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, az USA-tól pedig azt várják, hogy megvizsgálja, Magyarország megfelel-e még a NATO-tagság alapkövetelményeinek.
Vágólapra másolva!

Sérti Magyarország nemzetközi kötelezettségeit és az emberi jogok érvényesülését is fenyegeti a magyar kormány a bíróságok és a sajtó szabadságának korlátozásával - közölte pénteken a Human Rights Watch (HRW) emberi jogvédő szervezet. "A kormány nem tudja hitelt érdemlően alátámasztani az emberi jogok védelmét, a törvényes rend uralmát és a demokráciát biztosító alapvető intézmények működését aláásó jogi lépéseit" - olvasható a szervezet honlapján (angolul).

A HRW bírálja az új alaptörvényt, és felszólítja az USA-t és az EU-t, hogy lépjen fel a jogok érvényesülésének biztosítása érdekében.

"Magyarország az emberi jogokat és a demokráciát védő törvények kormány által keresztülvitt módosításaival ma már nem felelne meg az EU-tagság kritériumainak. A helyzet határozott fellépést követel az EU és az USA részéről" - közölte Benjamin Ward, a szervezet európai és közép-ázsiai igazgatója.

Az USA-tól azt várják, hogy vizsgálja meg, Magyarország eleget tesz-e NATO-tagság elvárásainak - vagyis "működik a demokratikus politikai rendszer", ahol tiszteletben tartják a "személyes szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a törvényes rend" közös értékeit -, az Európai Bizottságtól pedig azt, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményez Magyarországgal szemben.