Az Orbán elleni szankciók lehetőségeit veszi számba az Economist

orbán viktor, nemzetközi nyomás, ellenségeskedés
Vágólapra másolva!
Az Economist vezércikkben foglalkozik a magyar helyzettel, és azt írja, az Európai Bizottságnak készen kell állnia arra is, hogy megvonja Magyarország szavazati jogát Brüsszelben. Az Economist szerint Orbán Viktort azzal lehetne a leginkább letéríteni a tekintélyelvűség felé vezető útról, ha megfenyegetnék azzal, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból.
Vágólapra másolva!

Hazai bírálói és Magyarország külföldi barátai is azzal vádolják Orbán Viktort, hogy az új magyar alaptörvény január elsejei hatálybalépése után új, tekintélyelvű rendszer felé vezeti az országot - áll az Economist című hetilap vezércikkében. Az írás szerint a kétharmados többség sem hatalmazhatja fel a Fideszt arra, hogy rátegye a kezét olyan független intézményekre, mint a médiahatóság, a bíróság, a jegybank és a számvevőszék, vagy hogy a saját érdekei szerint alakítsa át a választási rendszert.

Az Economist szerint a magyarországi fejlemények kínosak az Európai Uniónak, amely azzal büszkélkedik, hogy a demokráciát és a jólétet is bebiztosította a kontinensen. Az uniónak ugyanakkor nagyobb mozgástere van azoknak az országoknak az esetében, amelyek tagságért folyamodnak. Brüsszelnek 1990-ben még sikerült rávennie az akkor még tagjelölt Szlovákiát, hogy szabaduljon meg a nacionalista Vladimir Meciartól, viszont a kísérlet a már tagállam Ausztria kiközösítésére Jörg Haider szélsőjobboldali pártjának a kormányba emelése miatt már kudarcot vallott - emlékeztet a vezércikk.

Az EU ugyanakkor többet tehetne - írja az Economist arra hivatkozva, hogy Orbán "machinációi" veszélyeztetik Magyarország gazdasági stabilitását. Közép-Európa legnagyobb adósaként Magyarországnak kétségbeesetten szüksége van a külföldi befektetők támogatására, őket azonban elijesztik a politikai kockázatok. A lap emlékeztet arra is, hogy az EU és az IMF is kivonult a budapesti tárgyalásokról, majd nem meglepő módon bóvlivá minősítették az ország adósbesorolását, a forint árfolyama pedig zuhanni kezdett.

A lap szerint az Európai Bizottságnak a hitelmegállapodás visszautasítása mellett az Európai Bíróság elé kellene vinnie a magyar jegybank ügyét, és készen kell állnia arra is, hogy megvonja Magyarország szavazati jogát Brüsszelben. Az Európai Bizottság gyakran habozik nyíltan szembeszállni az egyes nemzeti kormányokkal - jegyzi meg a lap, a mostani esetben azonban határozottan fel kellene lépnie.

Az európai vezetőknek tisztán és hangosan el kell ítélniük Orbán antidemokratikus magatartását, ugyanakkor Hillary Clinton amerikai külügyminiszter volt az, aki a bírálatok élére állt - írja az Economist. A lap hozzáteszi, hogy miközben az uniós vezetők manapság havonta tartanak csúcsértekezletet, gyakran vonakodnak bírálni egymást. Kevesen hozták szóba például, hogy Silvio Berlusconi rátette a kezét az olasz médiára. Az Economist szerint többeknek kellene követniük Alain Juppé francia külügyminiszter példáját, aki a héten nyíltan bírálta Orbán intézkedéseit.

Orbán jobboldali kollégáinak - köztük Angela Merkel német kancellárnak és Nicolas Sarkozy francia elnöknek - nagyobb befolyásuk van a magyar kormányfőre, a Fidesz pedig büszkén vallja, hogy a néppárti ernyőszervezethez tartozik. Az Economist szerint Orbán Viktort azzal lehetne a leginkább letéríteni a tekintélyelvűség felé vezető útról, ha megfenyegetnék azzal, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból.