Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rolling Stonest idézett Orbán a külföldi újságíróknak

Orbán viktor, Kossuth Rádió 180 perc, 2012.01.13.
Vágólapra másolva!
Európa mumusa, kalóz, autoriter - ilyen jelzőkkel írták le külföldi lapok Orbán Viktor miniszterelnököt. A héten külföldi újságírókkal beszélgetett a miniszterelnök, ahol a BBC tudósítója szerint az egyik Rolling Stones-slágert, az 1965-ös I can't get no satisfactiont idézte frusztrációjának leírására.
Vágólapra másolva!

Magyarország lakosai számára 1989-vel nem fejeződött be a rendszerváltás. Ez volt az oka annak, hogy új alkotmányt fogadtak el - magyarázta külföldi újságíróknak Orbán Viktor a BBC tudósítója, Nick Thorpe szerint, akinek az írásából kiderült, hogy ő 24 évvel ezelőtt beszélgetett először Orbánnal.

A magyar kormányfő külföldi újságírókkal beszélgetett a parlamentben, erről a találkozóról számolt be a brit közszolgálati médium egyik munkatársa. A cikk szerint Orbán egy Rolling Stones-számmal, az "I can't get no satisfaction" (Nem vagyok elégedett) cíművel illusztrálta frusztráltságát.

Thorpe sorba vette cikkeiben a kormány által végrehajtott változásokat az elmúlt másfél évből. Megemlítette, hogy Orbán neki 2010 őszén azt mondta, hogy most nem "a fékek és egyensúlyok idejét" éljük, Sólyom László, az előző köztársasági elnök pedig "az elmúlt 20 év szimbóluma. Úgy tekintünk rá, mint a reformok akadályára" - mondta Orbán a brit újságírónak, aki Sólyomot "független gondolkodásúként", Schmitt Pált pedig "megszelídített madárként" jellemezte.

A médiatörvényről azt írta a cikkben, hogy Orbán éppen abba a hírvivőbe lőtt bele, akinek közvetítenie kellett volna a változás üzenetét a társadalom és a külföld felé. "Lövés" alatt a médiatörvényt értette, amely szerinte a legszigorúbb egész Európában, illetve a közmédiumok összevonását is. A cikk végén Thorpe "Európa mumusának" nevezte Orbánt. Az újságírók azt kérdezték tőle a találkozón, hogy visszavonja-e a törvényeit, amire a kormányfő azt válaszolta, hogy "ha meggyőző érvekkel állnak elő (az IMF és az EU), akkor nyitottak és rugalmasak leszünk minden ponton".

A BBC mellett több európai lap is foglalkozott Magyarországgal. A Der Tagesspiegel című német liberális lap Magyarország kevéssel az államcsőd előtt címmel közölt összeállítást. A szerző, Paul Flückinger megjegyezte: elemzők szerint már január végére beállhat a csődhelyzet, és a fizetésképtelenség veszélye "kanosszajárásra kényszerítette" a magyar kormányzatot.

A Berliner Zeitung című baloldali lap Budapesti felkelés címmel közölt riportot ellenzéki szerveződésekről. Frank Herold, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó munkatársa szerint Orbán Viktor az utóbbi másfél évben "tett egyet-mást, hogy a fiatal demokráciát felváltsák az autoriter struktúrák". Budapesten egyre nő a harag a miniszterelnök politikája iránt, "az ellenzék azonban még nem egészen tudja maga sem, hogy valójában mit is akar elérni" - vélekedik.

Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet olvasói levelet írt a Die Presse című konzervatív osztrák lapban. A cikkben emlékeztetett arra, hogy Magyarország Ausztria oldalán állt 2000-ben az uniós szankciók idején.

A nagykövet Erhard Busek volt osztrák alkancellár vendégkommentárjára reagált. Busek kevesellte az EU fellépését Magyarországgal szemben, erre a magyar nagykövet azt írta: "tényeket kell letenni az asztalra, a politikai vélemények nem elegendőek". A magyar demokrácia helyzetét érintő bírálatokra utalva úgy fogalmazott, Busek "csak széles körben elterjedt ostobaságot ismétel". "Ismételten állítom: az igazságszolgáltatás és a jegybank független Magyarországon, a demokrácia és a sajtószabadság működik" - írta.

A Der Standard című liberális osztrák napilap Fellegi Tamás és Christine Lagarde tárgyalásairól közölt tudósítást. Lagarde a megbeszéléseken világossá tette, hogy a tárgyalások kezdete előtt kézzelfogható lépéseket akar látni. Az eljárás szokatlan, és az IMF és Magyarország közötti rossz viszonnyal magyarázható - írta a lap.

Orbán Viktorról közölt egész oldalas portrét szombati számában a Le Soir című, baloldali liberális brüsszeli lap. Az írás címe Európa kalózának, kalandorának ("le forban de l'Europe") minősítette - nevével játszva - a magyar kormányfőt.

A szerző - Pascal Martin - szerint Orbán Viktor, miután Magyarországon megragadta a hatalmat, hozzálátott ahhoz, hogy huszáros eszközökkel megerősítse azt. Módszerei "üvöltést váltanak ki Európában" - írta.

Schmitt Pál köztársasági elnök plágiumügyéről írt a Times brit konzervatív napilap. Az újság tudósítója, Adam LeBor szombati írása szerint Schmitt esete emlékeztet Karl Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszter botrányára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről