Bűnszervezetről nem szól a Hunvald-ítélet

Vágólapra másolva!
Hunvald György másfél, Gál György nyolc és fél év börtönbüntetést kapott az erzsébetvárosi ingatlanügyben, amelyben pénteken hirdettek első fokú ítéletet. Mindkét fő vádlott kisebb büntetést kapott, mint amennyit a vád kért, és a bíróság a jelek szerint a maffiavádat sem fogadta el. Hunvald György, aki előzetesben már bőven leülte a rá kiszabott börtönbüntetést, elégedetten nyilatkozott, és másodfokon teljes felmentést szeretne elérni.
Vágólapra másolva!

Négy ember is letöltendő börtönbüntetést kapott a Fővárosi Törvényszéktől pénteken, ezzel első fokon véget ért az évek óta húzódó, meglehetősen bonyolult erzsébetvárosi ingatlanügy. A bíróságnak a VII. kerületi önkormányzatnál éveken át történt visszaélések ügyében kellett dönteni. Ezek között vannak értékes házak, amelyeket külföldi befektetőknek áron alul, vesztegetéssel megtoldva játszottak ki az önkormányzat kárára, akadnak barátoknak osztogatott bérlakások, kozmetikussal, kocsmatulajdonossal és másokkal kötött fiktív tanácsadói szerződések, vagy éppen jogtalanul használt telefonok és hatalmi szóval leszereltetett kerékbilincsek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Gál György és Hunvald György az ítélethirdetésen

A bíróság pénteken összesen tizenhárom vádlottról döntött - egyelőre nem jogerősen -, de a vádpontok és a büntetések között még ők maguk sem azonnal igazodtak el: Kardos Péter egykori kerületi SZDSZ-es politikus, a harmadrendű vádlott a szünetben zavartan kérdezte meg egy ismerősétől, hogy "engem most pont egy évre ítéltek, ugye?"

Épületenként húsz-harmincmilió kenőpénz

Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármester örülhetett a rá kiszabott viszonylag rövid, másfél éves börtönbüntetésről szóló ítéletnek, mivel előzetesben ennél nagyjából egy évvel többet töltött el, szabadon távozhatott.

EGyáltalán nem lehetett viszont elégedett az SZDSZ-es Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnökeként a kerület egykor második leghatalmasabb embere: rögtön a tárgyalás elején újra előzetes letartóztatásba helyezték - a jogerős ítélet megszületéséig - és meg is bilincselték. Ezek után a bíró nyolc és fél év börtönbüntetést szabott ki rá - igaz, ebből csak körülbelül ötöt kell leülnie, mert már három évet előtöltött előzetesben, illetve házi őrizetben a nyomozás alatt. A vádat képviselő ügyészség egyébként eredetileg több mint tizenkét év börtönt kért rá.

A bíróság kimondta, hogy Gál György tehető felelőssé tucatnyi önkormányzati épület áron aluli eladásáért. Gál egy vállalkozóval, Nagy Györggyel együtt - utóbbi gyanúsítottból lett a vád koronatanúja, portéját itt olvashatja el - kidolgozott egy módszert, amellyel az épületeket áron alul "kihozták" az önkormányzattól - azaz megszavaztatták az adásvételt a gazdasági bizottsággal, elkerülték az illetékfizetést, és az előre megbeszélt értékre becsültették fel az önkormányzati tulajdonban lévő bérházakat, amelyek tulajdonjoga aztán projektcégeken át külföldi befektetők kezébe vándorolt. Volt olyan épület, amelyet négyzetméterenként mindössze nyolcezer forintra becsültettek fel. Gál György házanként húsz-harmincmillió forint kenőpénzt kapott.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A gyanúsítottak közül csak Gál Györgynek kellett bilincsben elhagynia a termet

Az erzsébetvárosi gazdasági bizottság volt elnöke többek között folytatólagosan elkövetett csalásért, vesztegetésért és hűtlen kezelésért kerül most vissza a börtönbe. Tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, félmillió forint pénzbüntetést is kell fizetnie, és kártérítés címén 366 millió forinttal tartozik az önkormányzatnak, amiért - a bíróság szerint - kárt okozott az önkormányzati tulajdonú házak áron aluli eladásának megszervezésével. Az egykori politikus, aki a börtönbe kerülése óta erősen lefogyott, többször is csóválta a fejét az indoklás közben, néha pedig idegesen sugdosott a vádlottak padján mellette ülő Hunvald György fülébe.

Nem volt szó a maffiavádról

A volt polgármster azonban végig nyugodt maradt: felmentették a csalás és a vesztegetés vádja alól, lényegében nem találták felelősnek az ingatlanos csalásokban, csupán az ügyben kisebb szerepet játszó tanácsadói szerződések és egyéb visszaélések miatt ítélték el. Összesen ötrendbeli hivatali visszaélésért, háromrendbeli okirat hamisításért és hűtlen kezelésért ítélték el, összesen másfél év börtönre. Ezt tehát már nem kell leülnie, 31 hónapos előzetes letartóztatása alatt előre letöltötte büntetését. 21 millió forint kártérítéssel viszont még tartozik az erzsébetvárosi önkormányzatnak.

Sem az ítéletben, sem az indoklás során nem volt szó bűnszervezeti minősítésről, pedig az ügyészség vádiratának egyik fontos része, hogy az ingatlanokat a vádlottak egy része - köztük Hunvald, és Gál - egymással összejátszva, tehát bűnszervezetben adták el külföldi befektetőknek. A bűnszervezeti minősítés jelentősen súlyosbította volna az ítéletet, Vincze Piroska bíró azonban nem ejtett róla szót.

Azt viszont több eladott ingatlan esetében is megjegyezte, hogy bár Hunvald aláírása szerepel az adásvételi szerződéseken, "nem megállapítható", hogy tudott volna arról, hogy a házak hogyan cserélnek gazdát. Vagyis, hogy Nagy György vállalkozó - a vád koronatanúja - és Gál György mindig előre megegyeztek a házak vételáráról és az eladás módjáról, és ezért alkalmanként kenőpénz ütötte az SZDSZ-es politikus markát.

Hunvald örül, szerinte bebizonyosodott az igaza

"Első fokon sikerült bebizonyítanom, hogy semmi olyat nem csináltam, amivel az elmúlt három évben mindenütt vádoltak" - nyilatkozta Hunvald György az ítélet után. Úgy értékelte, hogy csak olyasmiben mondta ki a bíróság a felelősségét, aminek az volt a lényege, hogy polgármesterként nem fordított elég figyelmet arra, hogy "ki mit javasol számomra". Ezzel feltehetően a kerületi lakáskiutalások körüli visszaélésekre utalt.

A "polgármesteri lakáskeret" - évente bizonyos számú, elvileg rászorulóknak kiadható bérlakás - ugyanis a kerületben "politikai érdekek kiszolgálójává silányult" a bíróság szerint: Gál György és Hunvald György megosztoztak a kiadható lakásokon. Így kapott bérlakást például Gál menyasszonyának testvére, vagy a szintén SZDSZ-es képviselő, harmadrendű vádlott, Kardos Péter lánya, és a bíróság szerint bár Hunvald nem tudta, hogy kiknek utal ki lakást, meg sem kísérelte ellenőrizni a helyzetet - indokolt a bíró.

Viszont egyértelműen megállapítható volt Hunvald felelőssége az ítélet indoklása szerint több fiktív tanácsadói szerződés esetében. Szerződött például a jelenleg Mexikóban bujkáló egykori kerületi fideszes képviselővel, Czibula Csabával - a helyi képviselők kedvenc kocsmájának tulajdonosával - és annak feleségével is, akinek szépségszalonjába ingyen járhattak a képviselők. Hunvald egy orosz származású barátját is alkalmazta "programszervezőként", de az soha nem dolgozott a pénzéért, és csak akkor ment be az önkormányzathoz, amikor szóltak neki, hogy a havi étkezési jegyeket és más juttatásait átveheti - derült ki az indoklásból. (A vádirat vonatkozó részeit itt olvashatja.)

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Első fokon nem alkottak bűnszervezetet

Hunvald az ítélet után azt mondta, másodfokon be akarja bizonyítani, hogy ezekben az ügyekben is teljesen ártatlan, és hozzátette, nem érez bűntudatot, mert az önkormányzatot szerinte nem érte kár. Kijelentette, azért kellett 31 hónapot előzetesben ülnie, mert az ügyészség így akarta, és elérte a bezárását "mindenféle terhelő adat nélkül". "Jogtalan fogva tartása" miatt néhány hét múlva várható a strasbourgi bíróság döntése - mondta Hunvald, aki a most született ítélettől függetlenül próbál kártérítést kiharcolni sérelmei miatt.

Még ketten kaptak letöltendőt

Gálon és Hunvaldon kívül két ember kapott még letöltendő börtönbüntetést. Kardos Pétert, egykori kerületi SZDSZ-es képviselőt és pénzügyi bizottsági elnököt közokirat-hamisításért és kétrendbeli hivatali visszaélésért ítélték egy évre. Ennyit kapott Kormos Lajos is, aki értékbecslőként az ingatlanok adásvételekor az értékbecsléseket végezte. Bűnsegédként elkövetett hivatali visszaélésben és okirat-hamisításban mondták ki bűnösnek, de a csalás vádja nem állt meg vele szemben.

Az indoklás szerint Gál György előre megmondta Kormos Lajosnak, hogy mekkora összegre kell felbecsülnie az eladásra kiszemelt önkormányzati ingatlanokat. Az értékbecslések a bíró szerint "teljesen sematikusak", hiányosak, hemzsegnek a hibáktól. Helyszíni szemle nélkül, egy kaptafára készültek, és sokszor még az sem derül ki belőlük, hogy laknak-e bérlők az épületben, vagy hogy műemlék épületről van szó. Az értékbecslő ugyanakkor viszont - a bíróság szerint - azt már nem tudta, hogy az értékbecslései nyomán Nagy György és a mögötte álló befektetői kör érdekeltségébe kerülnek át az ingatlanok.

Szabó Zoltán politikai üldözöttnek tartja magát

A többi vádlott pénzbüntetést vagy felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Utóbbiak közé tartozik Szabó Zoltán egykori MSZP-s parlamenti képviselő, aki felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt kapott fél év, két évre felfüggesztett börtönt. További három vádlott kapott hasonló büntetést, köztük Gál György korábbi barátnője, de százezer forint pénzbüntetést kell fizetnie az önkormányzat egykori jegyzőjének, Kármán Zsuzsannának.

Szabó Zoltán ellen az volt a vád, hogy bár országgyűlési képviselőként is volt telefonja, mégis éveken át jogtalanul használta a kerület által fizetett telefont is, kétszer pedig elintézte, hogy levegyék a kocsijáról a kerékbilincset. Azért vetette latba ennek érdekében a befolyását a politikus - a bíró szerint - mert tovább akart menni, fizetni viszont nem akart a bilincs levételéért.

Szabó Zoltán a bíróságról távozóban az újságírók kérdéseire csak annyit reagált: "politikai üldözöttnek tekintem magam".