Egynapos blogból szemlézett egy Ángyánt lejárató bejegyzést az MTI

Vágólapra másolva!
Az MTI egy most alapított, egyetlen bejegyzést tartalmazó blogra hivatkozva közölte szerda délután, hogy Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára azért távozott a tárcától, mert "két kommunista haverját" korábban felmentette a vidékfejlesztési miniszter. Ángyán József korábban azzal indokolta a távozását, hogy "nagytőkés oligarchák és zöldbárók" ellehetetlenítették a munkáját. Az LMP helyesbítést és vizsgálatot követel, mert a párt szerint az MTI-nek nem kötelessége egy "senki által nem ismert blog bejegyzésére hivatkozva" bárkit is lejáratni. Az MTI szerint a kérdéses bejegyzésnek hírértéke van.
Vágólapra másolva!

"Kinek a zsoldosa Ángyán József?" - ezzel a címmel jelent meg egy bejegyzés a napraforgoblogon, amelyet a blogbejegyzéseket ritkán szemléző MTI is leközölt. A blogbejegyzés ismeretlen szerzője szerint Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára azért távozott a tárcától, mert "két haverját" korábban felmentette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Ángyán József idén januárban mondott le az államtitkári tisztségről, akkor nem indokolta távozását. Később viszont egy zöldszervezeteknek írt levelében kijelentette: "zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok", "maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák" és "állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos zöldbárók" koalíciója ellehetetlenítette a családi gazdaságok megerősítése érdekében végzett munkáját.

A Országgyűlés egyik albizottsági ülésén azután keményen bírálta az állami földbérleti pályázatokat. Szerinte az átláthatatlan rendszerben Fejér megyében sokszor az adott településtől távol lakó nagygazdák és nagyüzemek nyernek, a helyi gazdálkodóknak pedig semmi sem jut. Az [origo] birtokába jutott összesítésből kiderült, hogy nyolc nagyobb érdekcsoport söpörte be a Fejér megyében meghirdetett állami földek közel 90 százalékát, és a nagyot kaszálók között több olyan ember van, aki szorosan kötődik a Fideszhez.

Egyetlen bejegyzés szerepel a blogban

Az MTI által szerdán ismertetett blogbejegyzés viszont azt írja, bármilyen forrás megjelölése nélkül, hogy Ángyán József személyes kötődései miatt kifogásolta a kormány birtokpolitikáját. "Valójában ő lépett le a minisztériumból, de nem birtokpolitikai viták miatt, hanem mert két haverját, akik a régi kommunista csapatból ragadtak a minisztériumban, a miniszter felmentette. Valójában ez volt az oka annak, hogy a miniszterelnök nem védte meg őt" - írja blog ismeretlen szerzője.

A bejegyzésben emellett szó van arról, hogy Ángyán József mögött egy "Viszló nevű polgártárs" áll "pénzzel és hatalommal", aki "a Haraszthy nevű volt SZDSZ-es államtitkár embere", és "vele ad ki közös könyvet az LMP képviselője, Szabó Rebeka, aki az államtitkár tanítványa". "Így kerül a népi Ángyán foltnak az LMP-SZDSZ-es zsákra" - jegyzi meg a blog. Az MTI ezt azzal egészítette ki, hogy a blog szerzője "ezzel vélhetően Viszló Leventére, a Vértesi Natúrparkot üzemeltető Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány elnökére, illetve Haraszthy László volt környezetvédelmi államtitkárra utal". A blog emellett még utal arra is, hogy Ángyán József kajászói rokonai miatt érintett lehet a földügyekben.

Az MTI 14 óra 10 perckor közölte a napraforgoblog bejegyzését. Ezután a Kettős Mérce nevű blog arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen nevű blog nem létezik. Ezután az MTI 16 óra 31 perckor közölte a blogbejegyzés elérhetőségét is. A blogon ez az egyetlen bejegyzés található, ezt szerda reggel 10 óra 36 perckor írták. A blog szerzője a blog.hu nyilvános adatai szerint szerdán regisztrált az oldalra, vagyis a blog még nincs egynapos.

Helyesbítést és vizsgálatot követel az LMP

Az LMP délután nyílt levelet írt Belénessy Csabának, az MTI vezérigazgatójának. Karácsony Gergely, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke közölte, hogy az MTI-nek "nem kötelessége blogbejegyzésekből hírt fabrikálni. Különösen nem, ha a blog nem is létezik". Karácsony szerint "az ötvenes évek lejárató kampányait idézi", hogy "az adófizetők pénzén fenntartott" MTI egy senki által nem ismert blog bejegyzésére hivatkozva akar valakit lejáratni.

"Aligha véletlen, hogy a kiszemelt áldozat az a kormánypárti képviselő, aki igen éles szavakkal bírálta a kormány politikáját, aki szerint az állami földek bérbeadása kapcsán a kormány maffiózóknak és oligarcháknak kedvez" - írta Karácsony. Az LMP-s politikus hozzátette, hogy a bejegyzés valótlanságokat is tartalmaz: Szabó Rebeka nem Ángyán József tanítványa, és nem ír közös könyvet Viszló Leventével. Karácsony Gergely ezért azonnali "helyesbítő közleményt" és vizsgálatot követel az MTI vezérigazgatójától.

"Hírértéke van"

"A Napraforgo blog létezik és mi úgy ítéltük meg, hogy az MTI által idézett írásnak hírértéke van" - ezt válaszolta az MTI vezérigazgatója. A vezérigazgató szerint a blog állításait a Vidékfejlesztési Minisztérium nyilatkozata is alátámasztja, és közölte, remélik Ángyán József volt államtitkár véleményének is helyt adhatnak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban az MTI-vel azt közölte: nem kommentál blogbejegyzéseket, de a témával kapcsolatos tényeket, fejleményeket figyelemmel kíséri és megvizsgálja.