Budapest egymilliárdot költ patkányirtásra

Vágólapra másolva!
Öt év alatt csaknem egymilliárd forintot költ patkánymentesítésre Budapest, a pályázatot a feltételek miatt valószínűleg a Bábolna Környezetbiológiai Központ nyeri - írja a Világgazdaság. Ez azt jelenti, hogy havonta nettó 16 milliót költ a főváros a patkányirtásra. A hetvenes évek elején még az épületek 33 százalékában előfordult patkány, de a folyamatos irtásnak köszönhetően ez lecsökkent két százalékra.
Vágólapra másolva!

Hiába foglalkozik nagyjából 300 cég patkányirtással, a pályázati feltételek miatt egyetlen magyar cég, a Bábolna Környezetbiológiai Központ Kft. indulhat eséllyel a Budapest patkánymentességének fenntartására kiírt pályázaton. A nyertesnek öt év alatt 960 millió forintot fizet a főváros - írta szerdai számában a Világgazdaság.

A patkányirtásra olyanok jelentkezhetnek, akiknek az elmúlt három évben legalább két, együttesen minimum 250 ezres lélekszámú település teljes területére kiterjedő, minimum kétéves szerződésük volt patkánymentes állapot fenntartására. A bábolnaiak a lap szerint először 1971-ben nyertek, és negyven éve partnerei a fővárosnak ebben.

A lap felidézte, az 1960-as évek végén az akkori KÖJÁL felmérése szerint 2 millió patkány élt Budapest területén. Az 1971-ben elkezdett szisztematikus irtásnak köszönhetően a korábbi csaknem 33 százalékról 2 százalék alá csökkent azoknak az épületeknek a száma, ahol még előfordultak patkányok.

Az Egészségügyi Világszervezet 1998 őszén megjelentetett esettanulmányában a budapesti patkánymentesítést és az azt követő fenntartási munkálatokat a világon a legjobban szervezett hosszú távú patkányellenes programként mutatta be.