Vágólapra másolva!
Több ellenzéki párt mellett többek között a hajléktalanok és meleg sportolók képviselői is ott vannak a tüntetők között hétfőn az Andrássy úton, ahol az eredetileg külön kormányellenes akciókat szervező civil és politikai mozgalmak egymás iránti ellenérzéseiket félretéve közösen tüntetnek a köztársaságért. De nemcsak az Operaházban ünneplő kormány, hanem a tüntetők ellen is hirdettek tüntetést. Kik tüntetnek, és miért mentek hétfőn este az Operához?
Vágólapra másolva!

Gálaesttel ünneplik a kormánypártok és a köztársasági elnök az új alaptörvény megszületését hétfőn este az Operában. Az ünnepségen este nyolckor beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök, majd az MTI szerint a magyar zeneművészek klasszikusaival szórakoztatják a közönséget. Az ünnepségre az állami vezetők és a kormánypártok képviselői mellett közéleti szereplőket, operarajongókat és húsz kolontári lakost is meghívtak, a rendezvény 13 millió forintos költségét az állam állja.

Az alaptörvénnyel, a kormánnyal és a kormánypártokkal elégedetlen, valamint a zárt körű, állami pénzen rendezett ünnepségen felháborodó civil és politikai szervezetek már az ünnepség bejelentése után szervezkedni kezdtek, és többen is bejelentettek tüntetést az Opera elé a gálaeset idejére. A szervezők végül úgy döntöttek, hogy egy nagy közös rendezvényt tartanak, ezért visszavonták a korábbi bejelentéseiket. A közös tüntetést Székely Tamás, a Magyar Szolidaritási Mozgalom elnöke és Kopiás Attila Steve, a Börtön Helyett Lakhatást nevű akcióhálózat szóvivője jelentette be magánszemélyként. A rendezvény Facebook-oldala szerint a szervezőkhöz már több tucat civil és politikai párt csatlakozott, a közösségi oldalon délután három óráig közel hatezren jelezték, hogy kimennek tüntetni.

A civilek között ott van több olyan szervezet is, amely már részt vett az október 23-ai, Nem tetszik a rendszer című, becslések szerint több tízezres tüntetésen, amely a legnagyobb kormányellenes megmozdulás volt a tavaly áprilisi kormányváltás óta. Az akkori tüntetés fő szervezője, az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport most nem csatlakozott a tüntetéshez, de ott lesz az akkori tüntetésen felszólalók közül a Magyar Szolidaritási Mozgalom, a Hallgatói Hálózat és az azóta párttá alakult 4K! Negyedik Köztársaság is. (Ezekről a csoportokról ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben.)

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Készülődnek a tüntetők a demonstrációra

A civilek között ott lesz több melegszervezet - többek között a Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű Szövetség, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a sportos melegeket tömörítő Atlasz Sportegyesület -, de csatlakozott a szervezőkhöz a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, a hajléktalanokat képviselő Börtön Helyett Lakhatást akciócsoport, a Hálózat a Tanszabadságért, a Kisgazdák Történelmi Szövetsége és a Neo Drom romaszervezet is. Ott lesznek az Opera előtt a liberális és újbudai fiatalok képviselői és az ATTAC Magyarország Mozgalom tagjai is. Csatlakozott a tüntetéshez a Magyar Fokhagymafront nevű, önmeghatározása szerint parodisztikus álpolitikai mozgalom is: a körülbelül száz főt képviselő szervezet képviselői az októberi tüntetésen is ott voltak, akkor szigorúbb médiatörvényt, az Új Színház előtti tüntetésen pedig Csurka István főistenné való avatását követelték.

Gyurcsány osztja meg a tüntetőket

A tüntetéshez a civil szervezetek mellett csatlakozott három parlamenti párt, az LMP, az MSZP és a Demokratikus Koalíció is, bár a tervek szerint a színpadon nem fognak felszólalni képviselőik. (A három párt közös fellépéséről és viszonyáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.) Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök és a Demokratikus Koalíció csatlakozásának csak az MSZP örült felhőtlenül, több civil szervezet pont azért fontolgatta, hogy visszalép, és nem megy ki a tüntetésre, mert nem akartak Gyurcsánnyal együtt tüntetni. A Hallgatói Hálózat szóvivője az interneten azzal indokolta, hogy mégis részt vesznek a tüntetésen, hogy "bármennyire is legyen ellenszenves egynéhány hazai párt, tömörülés, most éppen e viszolygások félrepakolásának jött el az ideje", és "nyilván nem ez az esemény fogja az alaptörvény visszavonását elérni, de nagyon jó lenne egy hatalmas, dühös tömeget felmutatni az utcán".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Egy rendőr az Andrássy úton

A tüntetés Facebook-oldala szerint a csatlakozó szervezetek ezzel a tüntetéssel szeretnék kifejezni, hogy "számunkra a köztársaság szó nem csupán üres frázis". Közleménye szerint az LMP is a "köztársaságért" vonul az utcára, az MSZP viszont ezen túl "a Köztársaságot elnyomó, a magyar társadalmat megnyomorító Orbán-rezsim hatalma ellen" is tüntet.

A parlamenti pártok mellett olyan, a nyilvánosságban régóta nem szereplő párt is aktivizálta magát, ott lesznek például az Operánál az SZDSZ, az Európai Baloldali Párt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal tagjai is. Több, a csatlakozó szervezeteket soroló listán szerepelt az MDF utódpártja, a JESZ is, ők azonban közleményt adtak ki arról, hogy nem tervezték és nem is vesznek részt a tüntetésen, mert "elvileg is kizárt, hogy a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség tagjai együtt tüntessenek Gyurcsány Ferenccel". Szerintük nem szavakkal, hanem gondolatokkal és tettekkel kell harcolni az emberek jólétéért és szabadságáért.

Nemcsak az Operában ünneplők, hanem a tüntetők ellen is tüntetni fognak hétfőn este az Andrássy úton. A felhívást először a Harcunk.com jelentette meg, és azokat szólították meg, akiknek "nem tetszik, hogy hazánk kirablói, Gyurcsány és az új SZDSZ (LMP) elfoglalják az utcát". Arra kérték a szimpatizánsaikat, hogy árpádsávos lobogóval gyülekezzenek este hat órakor az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán. A felhíváshoz csatlakozott az Új Magyar Gárda nevű honlapot működtető szervezet, valamint a Szent Korona Rádió honlapján közzétett üzenet szerint a korábbi szocialista kormány elleni tüntetésekben főszerepet játszó Budaházy György is. A Jobbik jelezte, hogy nem vesz részt a hétfői tüntetésen, és nem megy az Operaház közelébe.