Márciustól csak egyhavi gyógyszeradagot írhat fel az orvos

e-recept, elektronikus recept, patika, gyógyszertár, vény
illusztráció
Vágólapra másolva!
Márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet, áprilistól pedig a koleszterincsökkentőkre bevezetik a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést.
Vágólapra másolva!

Jelenleg az orvosnak a rendelt gyógyszer mennyiségét úgy kell meghatároznia, hogy az elegendő legyen a legközelebbi vizsgálatig. Az orvos 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet, rendkívüli méltánylást érdemlő betegellátási érdekből azonban akár egyévit is. A 30 napot meghaladó mennyiség felírását egyes esetekben indokolnia sem kell.

Márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszert rendelhet. Amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebb eső mennyiségű gyógyszert tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységet kell felírnia.

Egyebek mellett ezt rögzíti a Magyar Közlöny legújabb, kedden megjelent számában Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter rendelete az egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. Az orvosnak a vényen fel kell tüntetnie, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget is tájékoztatnia kell.

A rendelet szerint április elsejétől a koleszterincsökkentőket az orvos kizárólag nemzetközi szabadnéven, vagyis nem a gyógyszer, hanem csak a hatóanyag megnevezésével rendelheti. A miniszteri rendelet egy másik pontja pedig azt rögzíti, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a biológiai gyógyszerek árának támogatásában is bevezeti az elmúlt évben az azonos hatóanyagon alapuló készítményeknél alkalmazott preferált referenciaár-képzési rendszert (ide adott hatóanyagcsoporton belül a legolcsóbb gyógyszer, illetve az ennek árát legfeljebb 5 százalékkal meghaladó készítmények tartoznak; azok a gyógyszerek, amelyek nem tartoznak a fenti ársávba, 15 százalékkal kisebb támogatást kapnak).