Hét járásból állhat majd Budapest

Vágólapra másolva!
Két budai, illetve öt pesti körzetet hozna létre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslata, amely várhatóan februárban kerül az Országgyűlés elé.
Vágólapra másolva!

Elkészült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a járási rendszer kialakításáról szóló törvényjavaslata. A javaslat alapján az országban 168 járást alakíthatnak ki, de a fővárost is hét kisebb közigazgatási körzetre osztják. Budapesten két budai (észak, illetve dél) és öt pesti (észak, dél, kelet, nyugat, valamint belső) körzetet hoznak létre.

Korábban már eldőlt, hogy a járások területének a megyék (Budapesten a kerületek) határaihoz metszés nélkül kell igazodnia, a járáson belül pedig a székhelytől legtávolabb levő település lehetőség szerint nem lehet messzebb 30 kilométernél. Járási székhely olyan település lehet, ahol kiépült az államigazgatási infrastruktúra, de figyelembe kell venni a közlekedési infrastruktúrát is. A járások kialakításakor szervezeti szinten is szét kell választani az önkormányzati és államigazgatási feladatok ellátását - olvasható a kormányhatározatban.

Az Országgyűlés elé várhatóan februárban kerül a törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig várhatóan június végén fogadja el a kormány.

A Kormány.hu-n az olvasható, hogy a járások célja, hogy települések "jól érezzék magukat" ott, ahová beosztják őket, de ha ez mégsem így alakul, lehetőség lesz a járásváltásra. A törvényjavaslatot társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.