Kivizsgálja az egyetem Schmitt Pál plágiumügyét

Schmitt Pál, doktori, disszertáció, dolgozat,diploma, plágium
Vágólapra másolva!
Tényfeltáró bizottságot hoz létre a Semmelweis Egyetem, hogy kivizsgálja Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit. Ez a bizottság vizsgálja majd, hogy plagizált-e az 1992-ben leadott doktori disszertációjában az államfő. Az egyetem Testnevelési Karának dékánja már magához is vette a dolgozatot.
Vágólapra másolva!

"A Testnevelési Egyetemen 1992-ben történtekkel kapcsolatban a Semmelweis Egyetem mint jogutód folyamatosan tájékozódik" - írja az [origo]-nak is eljuttatott közleményében a Semmelweis Egyetem.

A közlemény szerint az egyetem rektora hétfőn felkérte a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánját, hogy hozzon létre tényfeltáró vizsgáló bizottságot, mely tanulmányozza Schmitt Pál kisdoktori disszertációja létrejöttének körülményeit. Az [origo] munkatársa kedden az egyetem Testnevelési Karának könyvtárában kereste a dolgozatot, de már nem találta ott. A dékáni hivatal vezetője megerősítette az [origo]-nak, hogy az államfő disszertációját a dékán magához vette.

A tényfeltáró bizottság létrehozására felkért dékán, Tóth Miklós a múlt pénteken még védelmébe vette a plágiummal vádolt államfőt. Szerinte "nincs okunk azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság", amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját. A dékán pénteki közleménye szerint a doktori értekezés megítélése, a kisdoktori cím kiadása Schmitt esetében is az akkori, általános eljárásrendnek megfelelően történt, "a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek".

Schmitt lemondta a nyilvános előadását

Schmitt Pál államfő doktori értekezéséről a múlt héten a Hvg.hu azt írta, felveti a plágium gyanúját, hogy nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató 1987-es tanulmányának szövegével. Schmitt Pál 1992-ben a Testnevelési Egyetemen Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címmel adta be 215 oldalas disszertációját, és summa cum laude minősítéssel megkapta a doktori címet.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerdán visszautasította a Schmitt Pál doktori disszertációját ért plágiumvádat. A hivatal közölte, hogy a "hiánypótló munkát történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték". Hozzátették: annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt. A dolgozat egyik bírálója, Kertész István ókortörténész azt mondta az [origo]-nak, hogy "fontos alkotásnak és jó dolgozatnak" tartja a disszertációt, és politikai támadásnak tartja az ügyet.

Schmitt Pál egyelőre nem reagált nyilvánosan a plágiumgyanúra. A programja szerint csütörtökön Egerben előadást tartott volna az Eszterházy Károly Főiskola hallgatóinak, de kedden lemondta ezt a programot. Az fn.hir24 szerint az államfő arra hivatkozott, hogy a vizsgaidőszak miatt nem tartja meg az előadást.

Mások írtak lábjegyzeteket

Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke a múlt héten azt mondta az [origo]-nak, hogy Schmitt Pál esetében a jogutód Semmelweis Egyetem állapíthatja meg az esetleges plágiumot. Az elnök szerint ilyenkor az intézmény azt nézi, "mi a dolgozat tudományos tartalma és melyek ezeknek a forrásai", és Bazsa szerint "a vizsgálatnak arra is ki kell terjednie, hogy megfelelően idéz-e a dolgozat szerzője, és tartalmilag is azt adja-e vissza, amit az idézett szerző leírt".

Az [origo] munkatársa kedden megnézte azokat a doktori disszertációkat is, amelyek Schmitt Páléhoz hasonlóan 1992-ben készültek el. Abban az évben összesen tízen doktoráltak, és ebből nyolc dolgozatot tudott megnézni munkatársunk kedden. A nyolc doktori disszertáció mindegyikében van lábjegyzet vagy egyéb hivatkozás. Schmitt Pál dolgozatában sem láb-, sem végjegyzetek nincsenek.