Bankok és multik elleni harcot ígér Lázár János

Vágólapra másolva!
Levélben fordult a hódmezővásárhelyiekhez Lázár János. A polgármester az [origo] értesülése szerint a város anyagi helyzetéről írt, leszögezve: hogy megvédi Hódmezővásárhelyt, akár a pénz hatalmával szemben is. Az [origo] a többi között arról érdeklődött a polgármesternél, miért folyamodott ehhez a módszerhez, tette-e ezt már máskor is, Lázár János azonban meglepő választ adott, amelyet alább szó szerint közlünk.
Vágólapra másolva!

A multikkal, bankokkal - "vagyis azokkal szemben, akik gyakran nem elégednek meg tisztességes haszonnal, hanem annak sokszorosát akarják rajtunk megkeresni" - szükség esetén harcot vállaló városnak nevezi Hódmezővásárhelyt Lázár János abban a levélben, amelyet polgármesterként a helyieknek címzett. Az [origo] birtokába került üzenetben Lázár elsősorban a város anyagi helyzetére tér ki, leírja, mennyit tudtak törleszteni tavaly az adósságból, hogy ezzel az egy családra vetített hitelállomány 167 ezer forinttal csökkent.

Lázár János szerint elvárják, hogy aki náluk "gazdagodik, az maga is vállaljon részt a teherviselésből". Egyben emlékeztetett rá, hogy ezt mondták a város egyik hitelezőjének, az Erste Banknak, amikor azt kérték, hogy a svájci frank árfolyamának változása miatti növekmény egy részét vállalja át. A polgármester levelét azzal fejezte be, hogy szeretné, ha a helyiek tudnák: "akár a pénz hatalmával szemben is meg fogjuk, meg fogom védeni Hódmezővásárhelyt, a hódmezővásárhelyieket".

Miután az [origo] birtokába került az ilyen tartalmú levél, szerkesztőségünk megpróbált kérdéseket feltenni a polgármesternek. Sajtóreferense azt kérte, felvetéseinket juttassuk el hozzá e-mailben.

Így írásban kérdeztük meg azt, hogy kapott-e minden hódmezővásárhelyi ilyen levelet, illetve kinek küldték azt el; miért tartotta fontosnak a polgármester, hogy ezeket az információkat megossza; megszokott-e az ilyen tartalmú levél küldése a településen, tájékoztatták-e ilyen módon az embereket a 2010-es év adósságának alakulásáról is; kapott-e választ Lázár János az Erste Banktól, amennyiben igen, milyen tartalmút?

A szintén levélben érkezett választ Göbl Vilmos sajtóreferens üzenete egészítette ki, amelyben közölte: ragaszkodnak ahhoz, hogy Lázár János válasza megjelenjen, mégpedig változtatás nélkül. Ha ez nem történik meg, Göbl szerint "a szükséges jogi lépésektől nem áll sem módunkban, sem szándékunkban eltekinteni".

Ami pedig a fenti kérdéseinkre adott választ illeti, Lázár János ezt üzente szerkesztőségünknek (betűhív idézet): "Semmiféle beszámolási kötelezettségem nincs sem az Origó, sem más sajtóorgánumok felé arról, hogyan tartom a kapcsolatot a hódmezővásárhelyiekkel, a választóimmal. Sajnos ma Magyarországon a lakosság közvetlen tájékoztatására van szükség, mert az Origó vagy egyáltalán nem tájékoztatja, vagy félretájékoztatja a Hódmezővásárhelyi Polgárokat a város helyzetéről. Amennyiben az Origó nem hazudna folyamatosan - többek között - Hódmezővásárhely adósságállományával kapcsolatban, nem volna szükség direkt tájékoztatásra, hanem az Origóból is megfelelően tudna informálódni a város lakossága. Arról pedig, hogy ez miért nem így történik, úgy vélem inkább Önöknek kellene magyarázatot adniuk, nem nekem."

Az [origo] korábbi, Hódmezővásárhely adósságait, gazdasági helyzetét érintő írásait itt, itt és itt, az Erste Banknak írt Lázár-levélről pedig itt, itt és itt olvashatja.