A Gyurcsány-dilemmára is megoldást keres a hétvégén összeülő LMP

LMP-kongresszus, az LMP jövője, LMP kampányzáró a Parlemnt előtt 2010 áprilisában
Vágólapra másolva!
Kongresszust tart a hétvégén a belső problémákkal küszködő LMP. Eldöntik, hogy ki lesz a parlamenti frakció éléről lemondott Schiffer András utódja, és tárgyalnak arról is, hogy nyissannak-e a szocialisták és Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök pártja felé. Schiffer helyére az [origo] által megkérdezett LMP-sek szerint Karácsony Gergely vagy Jávor Benedek lehet a befutó.
Vágólapra másolva!

"Nem érdemes találgatni a frakcióvezető személyéről, de vasárnap valószínűleg a jelenlegi négyfős frakcióelnökségből kerül ki az új vezető" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor országgyűlési képviselő, a Lehet Más a Politika egyik szóvivője. Az LMP kétnapos hétvégi kongresszusának egyik legfontosabb személyi kérdése, hogy Schiffer András lemondása után ki kerül a parlamenti frakció élére. Jelenleg a tizenöt fős képviselőcsoport élén négyfős frakcióelnökség áll, amelynek Szabó Tímea, Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Mile Lajos a tagja.

Az [origo]-nak nyilatkozó LMP-s képviselők szerint Jávor Benedek és Karácsony Gergely a két esélyes, bár egy névtelenséget kérő képviselő szerint "Mile Lajos is nagyon ambicionálja a posztot". A frakció vasárnap tesz javaslatot a frakcióvezető személyére, ezután a kongresszus szavaz majd a jelöltről, és visszautalja a jóváhagyást a frakciónak, mert a végső döntést a képviselőcsoportnak kell meghoznia - mondta a menetrendről Vágó Gábor.

Schiffer András január közepén jelentette be, hogy lemond minden LMP-s tisztségéről. Döntését a kiszivárgott hírek szerint azzal indokolta, hogy nincs már meg az LMP önálló politizálásának szerinte kellő támogatottsága, ráadásul az állandó kiszivárogtatások miatt bizalmi válság alakult ki a frakcióban A képviselőcsoport ezután majdnem tízórás rendkívüli ülésen állapodott meg abban, hogy új vezetőt csak akkor választ, ha a kongresszus is biztosítja őket a bizalmáról. Az [origo] információja szerint azon az ülésen egyébként senki sem vállalta a posztot kongresszusi jóváhagyás nélkül.

Az új vezető jelölésében már részt vesz a képviselőcsoport új tagja is, aki a január elején mandátumáról lemondó Kaufer Virág helyére kerül majd a parlamentbe. Kaufer Virág január elején jelentette be, hogy visszaadja képviselői megbízatását, mert úgy érzi, "hasznosabb tud lenni az Országgyűlésen kívül". Székébe Szél Bernadett választmányi szóvivő vagy Hajdu Mária, az LMP országos politikai tanácsának elnökségi tagja ülhet be, erről szombaton döntenek a kongresszusi küldöttek.

Férfi és női társelnök is lehet az LMP-ben

"Az LMP a kongresszus után biztosan markánsabb hangot fog megütni" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, aki szerint a hétvégén az is eldől, milyen kapcsolatot alakít ki az LMP a többi ellenzéki párttal, és mennyire vesz részt utcai akciókban. Eszerint a kongresszusnak állást kell majd foglalnia arról, hogy az LMP 2014-ben az egyéni jelöltállításban együttműködjön-e az MSZP-vel vagy a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő által vezetett Demokratikus Koalícióval. A voksolás előtt két évvel megszülető döntés szükségességét többen azzal magyarázzák, hogy az új választási rendszer egyfordulós lesz, és ez már a szavazás előtt együttműködésre kényszeríti majd az ellenzéki pártokat.

A megkérdezett LMP-s képviselők szerint abban teljes az egyetértés a frakciótagok között, hogy az LMP-nek önállóan kell politizálnia, de - ahogyan egyikük fogalmazott - "néhány képviselő azért nyitottabb az ellenzéki együttműködésre". Példaként többen is Karácsony Gergelyt említették, aki már a II. kerületi időközi választáson is hajlandó lett volna a második fordulóban visszalépni az MSZP-s jelölt javára, ha lett volna esélye a fideszes ellen. Ezt akkor egy LMP-s határozat megakadályozta.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
LMP-s képviselők a Kossuth téren tavaly októberben

A kongresszuson az ellenzéki együttműködés mellett téma lesz a párt szervezeti struktúrájának átalakítása is. Egy javaslat szerint az eddig elnök nélkül működő LMP-nek két társelnöke lehet. Ha a kongresszus támogatja ezt, a márciusi tisztújítás után egy férfi és egy nő vezetheti a pártot. Egy LMP-s képviselő azt mondta az [origo]-nak, hogy ennek inkább szimbolikus jelentősége lenne: "ha a kongresszus a társelnökök mellett foglal állást, akkor is valószínűleg a frakcióvezető lesz az igazi vezető".

Schiffer András további szerepéről a megkérdezett LMP-s képviselők kivétel nélkül azt mondták: szükség van a lemondott frakcióvezető jelenlétére. Egyikük úgy fogalmazott: "András ugyan papíron csak egy lesz a képviselők között, de véleményére mindig kiemelten figyelünk majd". Vágó Gábor szóvivő szerint Schiffer András az LMP legismertebb arca, "így az emberek megszólítására az utcán Andrásnál jobb embert nem tudok jelenleg elképzelni, de ő dönt majd arról, mennyire vesz részt az LMP akcióiban".

A két hete lemondott frakcióvezető egyébként a kongresszuson is felszólal, az LMP stratégiájáról és szövetségesi politikájáról mondja el a véleményét. Mellette Karácsony Gergely tart vitaindító beszédet ugyanerről.

A Demokratikus Koalíció pénzt is vár a tagoktól

Az LMP-vel egy időben, szombaton tart kongresszust a Demokratikus Koalíció (DK) is, az októberben alakult párt első kongresszusaként hirdette meg a rendezvényt. Tavaly novemberben ugyan már tartottak egy kongresszust Gyurcsány Ferencék, de akkor még nem Demokrata Párt volt a szervezet neve. A tagok ezen a rendezvényen változtatták meg a párt nevét Demokratikus Koalícióra, választották elnökké Gyurcsány Ferencet, és fogadták el a párt alapszabályát is.

Az alapszabály szerint a DK minden tagja szavazati joggal vehet részt a szombati kongresszuson, a regisztrált támogatók pedig hozzászólhatnak ugyan a napirendekhez, de nem szavazhatnak. A tervek szerint a kongresszus a párt vezetőinek felszólalásával kezdődik, aztán Gyurcsány Ferenc megnyitja a politikai vitát arról, hogy mi legyen a DK fő politikai irányvonala.

A volt kormányfő szerint pártja minden demokratikus meggyőződésű embert, "szociáldemokratákat, szabadelvűeket és konzervatívokat" képviselne. A pártban így kapott vezetői posztot az alelnökké választott Debreczeni József, aki 2010-ben még az MDF képviselőjelöltje volt, illetve Bauer Tamás egykori SZDSZ-es képviselő. A héten csatlakozott a párthoz Eörsi Mátyás is, ő az előző ciklusban szintén az SZDSZ képviselője, sőt egy ideig frakcióvezetője is volt.

Forrás: MTI/Vajda János
Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció szimpatizánsaival szerdai fóruma előtt

Gyurcsány és támogatói hónapokig tartó belső viták után, tavaly október 22-én jelentették be, hogy kiválnak az MSZP-ből, és önálló pártként politizálnak. Bár Gyurcsánnyal együtt összesen tíz képviselő távozott a szocialisták parlamenti frakciójából, így megvolt a képviselőcsoport alakításához szükséges létszám, egyelőre mégsem alakíthattak önálló képviselőcsoportot, és fél évet függetlenként kell politizálniuk az Országgyűlésben. Ugyanis a szocialisták és az Országgyűlés vezetése is úgy értelmezte távozásukat az MSZP-ből, hogy kiléptek a frakcióból, nem pedig az MSZP vált ketté.

Mivel a pártnak nincs parlamenti frakciója, és még soha nem indult választásokon, nem jogosult állami támogatásra sem. Gyurcsány a novemberi alakuló kongresszuson azt mondta: a DK "szegény, mint a templom egere". Erre utal az is, hogy a kongresszusi meghívóban szóról szóra ez áll: "a Demokratikus Koalíció kizárólag a támogatóitól és a párt tagjaitól származó legális forrásokból finanszírozzuk rendezvényeinket. Ezért megköszönjük, ha a helyszínen 500-1000 forinttal hozzájárulsz a rendezvény költségeihez".

Az MSZP és a Jobbik elnöke is beszédet mond

A másik két parlamenti párt sem marad csendben hétvégén, az MSZP választmányi ülést, a Jobbik évadnyitó rendezvényt tart. A szocialistáknál Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető a tisztújítással kapcsolatos menetrendről beszél majd, előtte Lakner Zoltán politológus a politikai folyamatokat elemzi zárt ajtók mögött, a Jobbik nagygyűlésén pedig az Ismerős Arcok és ifj. Csoóri Sándor zenekarának koncertje után Vona Gábor pártelnök mond beszédet.