Nem futja a BKV-nak bérkompenzációra

Vágólapra másolva!
Nincs pénze a BKV-nak a kötelezően előírt bérkompenzációra és a minimálbér-emelésre sem, a cég dolgozói ezért csak később, visszamenőleg juthatnának hozzá a kiegészítésekhez - értesült az MTI. A közlekedési vállalat közölte: amint a BKV helyzete megengedi, azonnal teljesítik az elmaradt intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Pénz hiányában nem hajtaná végre a BKV az adójóváírás miatt a kormány által kötelezően előírt bérkompenzációt, illetve a minimálbér-emelést sem - értesült az MTI csütörtökön az ügyet jól ismerő BKV-s forrástól.

Az MTI információi szerint a BKV a januári béreket 8-án utalja, de ezekben nem szerepelnek a kormány által előírt kompenzációs és minimálbér-emelések. A BKV visszamenőlegesen hajtaná végre a minimálbér-emelést.

Ezen kívül szintén forráshiány miatt felfüggesztenék a 3-3 százalékos önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az egészségpénztári hozzájárulás fizetését is.

Bár a BKV decemberben felmondta a szakszervezetekkel korábban kötött kollektív szerződést, az március elejéig még érvényes. Ebben a BKV vállalta, hogy 3 százalékkal hozzájárul az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve egészségpénztári befizetésekhez. Az MTI úgy tudja, hogy ezt a támogatást is felfüggeszti a társaság, és a januári fizetés utalásánál már nem írnák jóvá ezt az összeget.

A közlekedési vállalat a Távirati Iroda értesüléseire reagálva közölte, hogy amint a BKV helyzete megengedi, azonnal bevezetik január elsejéig visszamenőleg a bérkompenzációt, és végrehajtják a minimálbér-emelést is.

"A jogszabály lehetőséget ad arra, hogy az emelést és a kompenzációt visszamenőlegesen fizessék ki, ezt a BKV megteszi, amint anyagi helyzete megengedi" - írta a társaság közleményében, hozzátéve, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az egészségpénztári hozzájárulások kifizetéséről jelenleg is folynak a tárgyalások a munkáltatói és a munkavállalói oldal között.