Tévedett a kormány szerint a világhírű történész

Vágólapra másolva!
Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár szerint a világhírű politológus írásában pontatlan tényeket és ezért pontatlan érveket sorakoztatott fel.
Vágólapra másolva!

Levélben válaszolt Francis Fukuyamának az American Interest című külpolitikai folyóirat blogjában múlt héten megjelent írására Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár. A ténybeli pontosság előfeltétele a pontos érvelésnek - írta a lapnak, majd kifejtette, hogy a világhírű politológus több ponton tévedett szerinte a cikkében.

A többi között megemlíti, hogy a magyar kormány jelenleg jogi vitában áll az Európai Bizottsággal, amely azonban még nem mondta ki, hogy sérül vagy megszűnik a jegybank függetlensége. A kommunikációs államtitkár szerint az ellenőrzést segíti elő az államadósság szintjének alkotmányos meghatározása, az új választási törvény pedig valójában megkönnyíti a jelöltek indulását.

Kovács Zoltán szerint nincs értelme arról beszélni, hogy a kormány a Fidesz előnyére változtatta meg a törvényt. Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz a 176 egyéni választókörzetből 173-ban többséget szerzett. "Képzeljék el ezt az eredményt a 'győztes mindent visz' elvű választási rendszerben az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában!" - érvelt más országok választási rendszerével az államtitkár, majd hozzátette, hogy demokráciákban a választásokat az állampolgárok szavazatai, nem pedig a különböző választási rendszerek sajátosságai döntik el.