Egyre rosszabb a levegő Budapesten

Vágólapra másolva!
A szálló por koncentrációja a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A meteorológiai előrejelzés szerint szerdán nem várható javulás az időjárásban. A legrosszabb a helyzet Putnokon, Tatabányán és Székesfehérváron.
Vágólapra másolva!

Putnok, Tatabánya és Székesfehérvár levegője veszélyes a szálló por magas koncentrációja miatt - közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szerdán. Az OKI legfrissebb adatai alapján készült térképén ezt a három települést piros színnel jelölték, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

Kilenc települést jelöltek narancssárga színnel, eszerint Budapest mellett jelenleg egészségtelennek számít Esztergom, Dunaújváros, Ajka, Várpalota, Pécs, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Oszlár levegője. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Győr, Veszprém, Százhalombatta, Szeged, Szolnok és Miskolc az OKI térképén zöld színnel szerepel, vagyis ezeken a településeken a levegő minősége kifogásolt. Eger, Vác, Hernádszurdok, Debrecen és Salgótarján kék színt kapott, vagyis a levegőminőség elfogadható.

A szálló por légköri koncentrációjának emelkedése miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóan.

A hivatal közleménye szerint a szálló por koncentrációja a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenként 75 mikrogrammot.

A lakosságot és a légszennyezőket önkéntes korlátozó intézkedésekre kéri a főpolgármester, kiemelve: mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, és mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, akkor riasztást kell elrendelni.

A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek). A veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak célszerű elkerülniük a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, kerülni a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.