Magyarországot is elérte az influenzajárvány

Vágólapra másolva!
Egy hét alatt Bács-Kiskun megyében csaknem négyszeresére, Békés megyében háromszorosára nőtt a betegek száma. A járvány a leginkább a fiatal felnőtteket érinti, de főleg Csongrád megyében kiugró a beteg gyerekek száma.
Vágólapra másolva!

Európa több országához hasonlóan Magyarországon is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma - közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK). A legfrissebb, szerdai jelentés szerint az elmúlt héten ismét emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma, az influenzavírust tíz beteg szervezetében mutatták ki, hat esetben a B, négy esetben az A vírust azonosították.

A 6. héten a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok több mint 36 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten. A múlt héten hat nap alatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye kivételével az ország minden területén emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma.

Egy hét alatt Bács-Kiskun megyében csaknem négyszeresére, Békés megyében háromszorosára nőtt a betegek száma. Zala és Pest megyében az orvoshoz fordulók száma több mint másfélszerese volt az országos átlagnak. A legkevesebb beteget Nógrád, Baranya és Veszprém megyében regisztrálták.

Az OEK a jelentésében arra is kitért: bár összességében a betegeknek csak egynegyede volt gyermek, az elmúlt héten 6 és 14 év közötti gyermekeket vittek a leggyakrabban influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Kiugróan magas volt a gyermekek aránya (több mint 68 százalék) Csongrád megyében - tették hozzá.

A legtöbb beteg, több mint 40 százalék a 15-34 éves fiatal felnőttek korcsoportjából került ki, de a 35-59 közöttiek aránya is több mint 26 százalék volt. A betegek csaknem 7 százaléka volt 60 éven felüli.