Pénteken elküldi a kormány a brüsszeli kifogásokra adott választ

Vágólapra másolva!
A magyar álláspont védhető, és aránylag egyszerűnek mondható tárgyalások előtt állunk - mondta a kormányfő a brüsszeli kifogásokról az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Vágólapra másolva!

A 2011-es GDP-adatok megerősítették abban, hogy a kormány eltalálta az irányt - mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint Európában nagy a bizonytalanság és a vita arról, hogy miként lehet megakadályozni, hogy az európai gazdaság tovább veszítsen a súlyából, és hogy a következő 15-20 évben mi tesz majd versenyképessé és sikeressé egy országot. Orbán Viktor válasza erre az, hogy Magyarországot termelési központtá kell tenni. Ennek érdekében a miniszterelnök szerint fel kell értékelni a fizikai és a szellemi munkát, a családfenntartást értékként kell kezelni, és a képzés kapuit a lehető legszélesebbre kell tárni a fiatalok előtt. "Magyarországnak nem azt kell csinálni, amit mások, vagy ami a megszokott, hanem azt, ami a jövőben sikeres lehet" - mondta a műsorban a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy a magyar gazdaság 2010-ig folyamatosan hanyatlott, lemaradt a régió többi országához képest. Szerinte a kormány 2010-ben - rendkívüli eszközök (bankadó, válságadók) - meg tudta állítani ezt a zuhanást, majd 2011-ben elérte, hogy a költségvetés hiánya először az EU-ban elfogadott szint alá esett. Hozzátette: 2012-ben is rendben lesz a magyar gazdaság.

A miniszterelnök közölte: a brüsszeli kifogásokra péntek reggel küldik el a választ, amely elmondása szerint nem tartalmaz újdonságot. A magyar álláspont védhető, aránylag egyszerűnek mondható tárgyalások előtt állunk - mondta a kormányfő. A három ügy egyikéről, a bírák nyugdíjazásáról Orbán Viktor azt mondta: a kormány meggyőzően bizonyította, hogy Magyarországon egy általános, mindenkire kiterjedő nyugdíjrendszer-átalakítás zajlik, amelyből a bírák sem maradhatnak ki. Amint megérkezik Brüsszel válasza - és úgy látja, nincs jelentős eltérés a véleményekben -, a kormány azonnal beterjeszti a szükséges jogszabály-módosításokat az Országgyűlésnek - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, sohasem fogadta el azt a szerinte határozott internacionalista nézetet, amely azt állítja, ha a világban rosszul mennek a dolgok, semmi esélyünk, hogy sikeresek legyünk. "Ellenszélben nehezebb hajózni, de ettől még be lehet érni a célba" - mondta a kormányfő, aki szerint "ellenszélben" is önálló gazdaságpolitikára van szükség, és Magyarországnak minden lehetősége megvan arra, hogy a rossz nemzetközi gazdaságpolitikai hírek mellett is sikeres legyen.

A Magyarországra látogató, különféle törvényeket vizsgáló delegációkat, jelentéstevőket érintő felvetésre kijelentette: semmilyen külső erőnek nincs joga ahhoz, hogy felülírja a magyar emberek akaratát. "Szívesen beszélgetek mindenkivel, de igazolóbizottságosdit nem játszunk" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a szociális kérdésekről zajlott nemzeti konzultáció eredményét semmilyen külső bizottság nem fogja felülírni.

A miniszterelnök szerint bár eltér a tüntető hallgatók és a kormány álláspontja, ő örül annak, hogy a diákok élnek az egyetemi autonómia jogával, és hallatják a hangjukat. A Hallgatói Hálózat szerdai demonstrációjára utalva fontos dolognak nevezte a diákok megmozdulását.

A kormányfő elmondta, kérte a szakminisztert, adjon lehetőséget a diákoknak arra, hogy megfontolhassák: ha összevetik a mostani felsőoktatási szisztémát az újjal, akkor kiderül, hogy sokkal több fiatal előtt nyílik ki a tanulással való felemelkedés lehetősége, mint korábban. A miniszterelnök szerint korrekt az új rendszer, mert bár sietteti egy új szisztéma bevezetését - amit ő egyébként helyesnek tart, "mert nincs vesztegetnivaló időnk" -, "fair" abból a szempontból, hogy nem vonatkozik azokra, akik most egyetemre, főiskolára járnak, vagyis a kormány menet közben nem támaszt új feltételeket.