Távozik a tűzoltó-szakszervezet éléről Árok Kornél

Vágólapra másolva!
Más irányú elfoglaltságai miatt távozik a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének éléről Árok Kornél. A bohócforradalom egyik főszervezője januárban jelentette be, hogy nem fogadja el új állomáshelyét, és a tűzoltóságból is kilép.
Vágólapra másolva!

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének küldöttgyűlésén lemondott elnöki posztjáról Árok Kornél - közölte a Lánglovagok Hírügynökség vasárnap. A szakszervezet vezetője "más irányú elfoglaltsága" miatt nem vállalta tovább a megbízatását - áll a közleményben. A küldöttek helyette Salamon Lajost, az Országos Választmány addigi elnökét választották meg a szervezet élére. Árok Kornél idén januárban úgy döntött, kilép a tűzoltóság kötelékéből, miután nem fogadta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által ajánlott új szolgálati helyet.

Árok Kornél - több más rendvédelmi szakszervezettel közösen - az elmúlt másfél évben több demonstrációt is szervezett a munka törvénykönyvének a tűzoltókat és más hivatásos állományú tagokat hátrányosan érintő módosítása és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen. Az ő nevéhez fűződik a bohócforradalomként meghirdetett júniusi tüntetés is.

Kaposvárról Pécsre küldték volna Árokot

Árok 1997. január 1-je óta a kaposvári parancsnokságon teljesített szolgálatot mint vonulós tűzoltó, majd 2009-től szerparancsnok lett. A legnagyobb tűzoltó-szakszervezet vezetőjeként 2009. augusztus 1-jétől függetlenített státuszban, teljes munkaidőben látta el feladatát. Az ez év elején életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény értelmében a szakszervezeti vezetők a megbízatásukkal járó feladataikkal ezentúl csak munkaidejük 10 százalékában foglalkozhatnak, így megszűnik függetlenített státuszuk.

Mivel korábbi kaposvári szolgálati helyét betöltötték, ezért mint vonulós tűzoltónak egy pécsi álláslehetőséget ajánlottak fel neki. Azt viszont nem fogadta el, mert a lakóhelyétől távoli szolgálati helyre nem tudott volna időre bejárni. A reggeli szolgálatba álláshoz előző este kellett volna elutaznia Kaposvárról, a szolgálat után pedig háromórás utazással ért volna csak haza.