Újra termet foglaltak a tiltakozó hallgatók

A Hallgatói Hálózat tüntetése az ELTE Bölcsészkarán, a Treffort kertben 2012.02.22-én
Vágólapra másolva!
Nagyjából százötven hallgató vonult be az ELTE Bölcsészkarának egyik előadójába a Hallgatói Hálózat szerda délutáni tüntetésén. A szervezet tagjai így tiltakoznak a kormány felsőoktatási tervei ellen. Az előadóban megjelent a bölcsészkar dékánkja, aki hét óráig adott időt arra, hogy elhagyják az előadót. Az épületnél több rendőr is megjelent, de a határidő letelte után sem intézkedtek. Este nyolc órakor maguktól távoztak a hallgatók, akik eldöntötték, hogy a következő rendezvényükre Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt is meghívják.
Vágólapra másolva!

Maguktól távoztak szerda este nyolc órakor a Hallgató Hálózat tüntetésén résztvevők, akik délután vonultak be az ELTE Bölcsészkarának egyik előadójába. Nagyjából százötvenen gyűltek össze délután öt órakor az ELTE BTK Múzeum körúti épületénél, a Trefort kert névre hallgató udvaron, és ott felolvastak egy nyilatkozatot, amely szerint tiltakoznak a kormány felsőoktatási tervei, például a keretszámok és a röghöz kötés ellen.

Fél hatkor a szervezők bejelentették, hogy a dékán nem engedélyezi, hogy a bölcsészkar legnagyobb előadóját, a Gólyavárt használják a hallgatók, így bevonultak a főépületbe a kommunikáció szak egyik nagy előadójába. A hallgatók megtöltötték a termet, többen már csak a lépcsőre tudtak leülni, és a folyosón is állnak sokan.

Eztuán az előadóban megjelent Dezső Tamás dékán is, aki megtiltotta a fotósoknak és az operatőröknek, hogy felvételeket készítsenek, és távozásra szólította fel a hallgatókat. "Ez a terem jóval kisebb, mint ahányan itt vannak. Itt nem lesz West Balkán, úgyhogy arra kérem önöket, távozzanak" - mondta a Hallgatói Hálózat tagjainak, és hét óráig adott időt a csoportnak, hogy befejezze a hallgatói fórumot. A főépület előtt közben több rendőr is megjelent, de a határidő letelte után sem mentek be az épületbe. A rendezvényen nem történt atrocitás, a hallgatók abékésen távoztak a teremből nyolc órakor, amikor az épület hivatalosan bezárt.

A hallgatók a fórumon úgy döntöttek, hogy a következő rendezvényükre Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt is meg meghívják, ezért megalakították a Hoffmann Rózsa meghívásáért felelős munkacsoportot, amely arról dönt, hogyan és mikor hívják meg majd az államtitkárt.

Múlt héten a jogi karra vonultak be

A Hallgatói Hálózat az új felsőoktatási törvény és a 2012-es felvételi keretszámok ellen egy héttel ezelőtt egyszer már tüntetett. Az oktatási államtitkárság jelentősen csökkentette az államilag finanszírozott képzések számát. Ezt Hoffmann Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár január közepén jelentette be. A tavalyinál közel húszezerrel kevesebb, összesen 34 ezer diák képzését fizeti szeptembertől teljes egészében az állam.

A Hallgatói Hálózat "Vissza a jövőnket" mottóval hirdette meg a múlt heti demonstrációt, ennek során az ELTE lágymányosi épületétől a Budapesti Corvinus Egyetemig gyalogoltak. Mintegy ezer egyetemista és középiskolás vett részt azon tüntetésen. A felvonulás után a tüntetők egy csoportja bement az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának az épületébe, és beült egy harmadik emeleti előadóba. Ezt a szervezet saját blogján "az első magyarországi egyetemfoglalásnak" nevezte. A résztvevők a keretszámok emelése, a hallgatói szerződések eltörlése és a tandíj mellé rendelt átfogó szociális ösztöndíj rendszer mellett álltak ki.

A tiltakozó diákok végül néhány óra után elhagyták az egyetem épületét, miután a kar dékánja többször is távozásra szólította fel őket. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) közleményében ítélte el a diákok tevékenységét. A Hallgatói Hálózat tagjai akkor kijelentették, a hét elejéig adnak haladékot a kormánynak arra, hogy visszavonja a keretszámokról szóló rendeletet.

Nem vonják vissza a keretszámokat

A kormány nem vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat - erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt az egyetemfoglalás másnapján a Magyar Televízióban. "Mióta megkezdődött a felsőoktatás és a köznevelési rendszer átalakítása, elég sűrűn kaptunk ultimátumokat és ilyen felszólításokat, ezek többnyire politikai célzatú üzenetek. Mindent megfontoltan készítettünk elő, a visszavonást nem gondoljuk komolyan" - fogalmazott a műsorban Hoffmann Rózsa.

Fotó: Mudra László [origo]
A Hallgató Hálózat az ELTE Bölcsészkarának épületében tüntet

Ugyanaznap Orbán Viktor miniszterelnök egy rádióinterjúban fontos dolognak nevezte a diákok megmozdulását: "örülök annak, hogy az egyetemi autonómiával élve saját hangjuk van, és megszervezik a saját véleményük kifejezésének módozatát. Ahhoz képest, ahogy mi csináltuk, tulajdonképpen még nagyon mérsékeltnek is mondhatóak".

A legfontosabb szerinte, hogy vannak fiataljaink, van véleményük, azt hajlandóak elmondani, és "igaz, hogy nem értünk egyet", de legalább életjeleket adnak, közösségi véleményük van, egyetemi épületet foglalnak el. Az egyetemi autonómia Orbán szerint nagyon fontos, "rendőr oda nem teheti be a lábát, hatóság ott nem intézkedhet, az a hallgatók világa".