A kormány romapolitikáját védi Kovács Zoltán a Guardianben

Vágólapra másolva!
A brit lap terjedelmes helyszíni riportot közölt a múlt hónapban a gyöngyöspatai romák félelmeiről. A kommunikációért felelős államtitkár szerint a kormány intézkedéseinek már megvan az eredményük.
Vágólapra másolva!

Levélben válaszolt a Guardian című brit lapban a múlt hónapban megjelent gyöngyöspatai riportra Kovács Zoltán. A kommunikációért felelős államtitkár szerint az írás élethűen mutatta be a megalázó szegénységet és félelmet, de hangsúlyozta, hogy a magyar kormány egyértelművé tette: nem tűri meg a fajgyűlölet megnyilvánulásait, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy felszámolja őket, és a kiváltó okokat is. Magyarországon nincs helye sem a megfélemlítésnek, sem az intézményesített rasszizmusnak - hangsúlyozza levelében Kovács Zoltán, hozzátéve, hogy a kormány ennek érdekében szigorította a jogszabályokat, és alkalmazza is őket, a fejlemények pedig azt mutatják, hogy az intézkedések hatásosak, és az elmúlt két-három évben csökkentek a romák elleni erőszakos cselekmények. Az államtitkár a levelében kitér arra is, hogy a romák elleni támadások több európai országban is gondot jelentenek.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a kormány létrehozta a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárságot, amely nagyszabású programokkal igyekszik javítani a romák helyzetén. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország soros uniós elnöksége idején összehangolta az uniós romastratégiát, a tagországok is elismerték Magyarország pozitív szerepét az ügyben, és kértek tanácsot az államtitkárságtól. "Európa-szerte sokat kell tenni az ügyben, de Magyarországon legalább megkezdődött a munka" - zárja levelét Kovács Zoltán.

A Guardian tudósítója az egyik gyöngyöspatai nő meghívására utazott a faluba, és írt a romák félelmeiről, a masírozó katonákról, az iskolai szegregációról, valamint a Kanadába vágyó helyiekről is.