Századvég: Csökkent a bizonytalanok aránya

Vágólapra másolva!
A Századvég Alapítvány február végi felmérése szerint megállt a politikai aktivitás csökkenése, az elmúlt hónapban mind a kormánypárti, mind az ellenzéki oldalt a stabilizálódás jellemezte.
Vágólapra másolva!

Az alapítvány február végén végzett közvélemény-kutatásának eredménye szerint a kormánypártok továbbra is őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mint a biztos szavazók körében.

A választókorúak 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson, vagyis megállt a részvételi hajlandóság korábbi csökkenése, még kis mértékben emelkedett is. Csökkent a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya: jelenleg a megkérdezettek 36 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A Századvég február végi felmérése alapján a pártok erőviszonyai nem mutatnak döntő változást: a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 27 százalék, az MSZP ebben a közegben 15 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6 százalék, a Jobbiké 11 százalék. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága 2 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok jelenleg 45 százalékon, a szocialisták 24 százalékon állnak, 19 százalékuk adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a körben 3 százalékon áll, azaz egy most vasárnap tartandó választáson nem érné el a parlamentbe jutási küszöböt.

A felmérést február 22. és 27. között végezték ezer felnőtt ember megkérdezésével, 3,2 százalékpontos hibahatárral.