Bocsánatot kértek a Balsai-jelentést megszavazó MSZP-sek

Vágólapra másolva!
Elnézést kért négy szocialista képviselő, amiért hétfő este igennel szavazott a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentésre. Az MSZP elnökétől nyílt levélben kért magyarázatot a történtekre a Demokratikus Koalíció.
Vágólapra másolva!

Tévedésből nyomták meg a gombot, és szavaztak igennel a Balsai-jelentésre, ezért elnézést kérnek a választóiktól - áll Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla MSZP-s országgyűlési képviselő közleményében. Túl azon, hogy ismételten kijelentik, nem értenek egyet a Balsai-jelentésben foglaltakkal, külön bekezdést szentelnek magának Balsai Istvánnak is, aki szerintük "ismét bizonyította hűségét, bebizonyította, hogy személyes karrierje érdekében bármilyen feladatot szolgalelkűen végrehajt. Így kerülhetett abba az alkotmánybírói székbe, amibe személyes kvalitásai és szakmai életútja alapján sohasem juthatott volna".

A Demokratikus Koalíció kedden nyílt levélben kért választ Mesterházy Attilától, az MSZP elnök-frakcióvezetőjétől arra, hogy miért támogatta négy szocialista képviselő a parlamentben a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását. "Kérlek, gyors és egyértelmű választ adj, mert erős felbolydulást okozott, ami történt, és muszáj ebben az ügyben tisztán látnunk a jövőbeni esetleges együttműködés érdekében is" - írta az MSZP-elnöknek címzett levelében Molnár Csaba DK-alelnök.

A parlament hétfő este 279 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Balsai-jelentést. A dokumentumban az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak ügyében szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

Az MSZP-frakció nagy többsége távol maradt a szavazástól, négy politikusa - Harangozó Gábor, Kovács László, Molnár Zsolt és Pál Béla - azonban igent nyomott. A Gyurcsány Ferenc vezette DK-hoz tartozó - az MSZP-ből kivált - független képviselők nem vettek részt a voksoláson.