Vágólapra másolva!
Közel másfélezer tűzesethez riasztották a tűzoltókat a hosszú hétvége első három napján. Noha tűzgyújtási tilalom van, több helyen a vasúti és közúti közlekedést is megzavarták a hatalmas tüzek.
Vágólapra másolva!

A hosszú hétvége első három napján több mint 1400 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetekhez. Noha az országban tűzgyújtási tilalom van, több olyan tűz is volt a napokban, amelynek a kiterjedése meghaladta a száz hektárt, vagy a közúti és vasúti közlekedésben okozott fennakadást.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint szombaton 811 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltóit, az önkormányzati tűzoltó egységeket pedig 160 esetben hívták ki tüzekhez. Szombaton a katasztrófavédelem készenléti szolgálataiban országszerte több mint kétezer hivatásos tűzoltó volt készenlétben - mondta Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője.

Hajdu figyelmeztetett, hogy március 11-e óta országos tűzgyújtási tilalom van, ezért az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. A bírság összege százezertől hárommillió forintig terjedhet.