Krisztusi pózban hagyta áldozatát a csepeli gyilkos

Vágólapra másolva!
Továbbra sem találják annak a diósdi férfinak a holttestét, akit a csepeli gyilkossággal gyanúsított szerb Dragan B. és társai ölhettek meg. A szerb férfi a nyomozás eddig adatai alapján öt ember megölésében vett részt, de a számlájára írnak egy emberölési kísérletet és egy fegyveres rablást is, amely után "krisztusi pózban" kikötözve hagyták áldozatukat.
Vágólapra másolva!

A szerb származású Dragan B. volt a központi figurája a csepeli eperföldnél lévő hajléktalantelepen elkövetett gyilkosságoknak - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn az ügyről tartott sajtótájékoztatóján. Az NNI közlése szerint Dragan B. közel tíz éve él Magyarországon, 5-6 éve pedig Budapesten és környékén, pontosabban a Csepel-sziget északi részén, nem messze attól a helytől, ahol a gyilkosságokat elkövették.

A hajléktalanok sajátos környezetet alakítottak a környéken, Dragan próbált ebbe a társaságban beilleszkedni, egyfajta függőségi viszonyt kialakítani közte és a csoport tagjai között - mondta Deme Tamás, az életvédelmi osztály vezetője. Az ügyben érintett hat elkövető és a sértettek egy közösséget alkottak, alkalmi munkákból és kisebb bűncselekményekből szerezték a bevételeiket. "Egyfajta szubkultúrának tekinthető, ahogy éltek" - fogalmazott Deme. A pénzek elosztása folyamatosan konfliktushelyzeteket teremtett a csoport tagjai között, olyannyira, hogy emberölésig fajultak a viták.

A nyomozás jelenlegi állása szerint Dragan B. 2008 és 2011 között öt emberölésben, egy emberölési kísérletben és egy fegyveres rablásban vett részt. Az NNI szerint a szerb férfi számlájára írható egy diósdi férfi megölése, valamint annak a négyfős családnak a halála, akiket tavaly augusztusban Csepelen találtak meg a földben elásva. A diósdi férfi holttestét továbbra sem találták meg. Korábban egy ötvenéves ercsi vállalkozót tartották a csepeli gyilkossági ügy hatodik áldozatának, ám a nyomozás adatai alapján a férfi életben van. A nála végzett házkutatáskor illegálisan tartott éles lőfegyvereket és lőszereket találtak.

Az NNI gyanúja szerint Dragan B. és társa, B. Zsolt 2010 októberében egy kecskeméti férfit is kirabolt Csepelen. A férfit Deme szavai szerint krisztusi pózban találták megkötözve. Dragan B. és társai ellen akkor indult nyomozás 2011 augusztusában, amikor egy élve elásott áldozatuk kiszabadult, és feljelentést tett a rendőrségen. Az NNI hétfői közlése szerint az elásott férfi ügyében korábban csoportos rablás miatt nyomoztak, az ügyészség javaslatára azonban ezt nyereségvágyból elkövetett emberölési kísérletre módosították.

A gyanúsítottak egy része - köztük Dragan is - együttműködik a hatóságokkal, és vallomást tesz. Az eddigi adatok alapján az NNI szerint nincs az ügynek újabb lehetséges elkövetője, az azonban nem kizárt, hogy további emberölésekre derül fény.