Lesz vitanap az állambiztonsági múlt feltárásáról

Vágólapra másolva!
Összegyűlt a szükséges számú aláírás az LMP kezdeményezéséhez, hogy a parlament tartson vitanapot az állambiztonsági múlt feltárásáról. A vitanap összehívását kérvényező beadványt az LMP, a Jobbik, az MSZP és három független képviselő mellett egyetlen kormánypárti honatya: Turi-Kovács Béla támogatta.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanöt képviselő támogatta az LMP által kezdeményezett, az állambiztonsági múlt feltárásáról szóló parlamenti vitanapot, így megvan a kellő számú aláírás a vitanap megtartásához - jelentette be a párt nevében kedden Schiffer András volt frakcióvezető.

A vitanap összehívását kérvényező beadványt, amelyet egyetlen kormánypártiként Turi-Kovács Béla is aláírt, kedd délután nyújtották be az Országgyűlésnek.

A házszabály szerint a parlamenti vitanap összehívását a képviselők ötödének kell támogatnia. Az LMP kezdeményezését a szükségesnél héttel több, összesen 85 politikus támogatta. Schiffer András bejelentése szerint a kezdeményező ívet az LMP teljes frakciója mellett 20 jobbikos képviselő, két politikus kivételével az MSZP képviselőcsoportja, három független képviselő - Szili Katalin, Molnár Oszkár és Ivády Gábor - valamint a fideszes Turi-Kovács Béla szignálta.

A vitanap szükségességét Schiffer András azzal indokolta, hogy az állambiztonsági múlt feltárása több mint húsz éve húzódik. Szavai szerint mielőtt a parlament napirendre tűzné az aktanyilvánosságról szóló törvényt, helyes lenne, ha azokról a szempontokról is vitatkoznának, amelyeket figyelembe kell venni a jogszabály megalkotásánál.

Schiffer András megjegyezte, hogy a napokban ráadásul új helyzet állt elő, mert kiderült, hogy a "Fidesznek esze ágában sincs az aktanyilvánosságról szóló törvényt alkotni", ezért elképzelése szerint az is napirendre kerülhet, hogy a kormánypárt "miért akarja a szőnyeg alá söpörni a kérdést".

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fidesz elnöksége hétfőn egy május közepére felállítandó, úgynevezett Történelmi Emlékezet Bizottságának felállítását javasolta a kormánypárt frakcióknak. Az [origo]-t tájékoztató kormánypárti források ugyanakkor egybehangzóan azt állították, hogy a nagyobbik kormánypárt vezetése alapvetően kommunikációs fogásként, nagyrészt annak érdekében dobta be az ötletet, hogy a Fidesz visszaszerezhesse a kezdeményezést az ügyben az LMP-től, illetve, hogy megoldás vagy koncepció híján időt nyerjen.

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjában néhány hete az után alakult ki vita az ügynökügyek, illetve az állambiztonsági múlt feltárásáról, hogy a kormánypárti többség február 20-án leszavazta, hogy a parlament napirendjére tűzze az LMP-s Schiffer András törvényjavaslatát, amely teljes egészében megismerhetővé tette volna az 1989 előtt készült állambiztonsági iratokat.

Schiffer András kalkulációi szerint a vitanapot két hét múlva tarthatják meg.