Orbán: Schmitt Pálnak kell döntenie a lemondásról

Vágólapra másolva!
Az alaptörvény szellemében a köztársasági elnök személye sérthetetlen, ezért az esetleges lemondásról magának Schmitt Pálnak kell döntenie - mondta az MR1-Kossuth Rádióban Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnökök helyzetét az alkotmány rendezi - mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtökön megfosztotta doktori címétől Schmitt Pált. A miniszterelnök megismételte, hogy az alaptörvény szellemében a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Emlékeztetett arra, hogy már négy államfővel dolgozott együtt, és hangsúlyozta, hogy meggyőződése szerint a munkájával a mindenkori köztársasági elnököt is szolgálja. A kormányfő hangsúlyozta, az ország érdeke, hogy az államfő sérthetetlen legyen. Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a szenátusi döntés után le kell-e mondania Schmitt Pálnak, azt mondta, az alaptörvény szellemében kell eljárni az ország érdekében, és így a döntést egyértelműen senki más nem hozhatja meg, csak Schmitt Pál.

A műsorban a miniszterelnököt kérdezték abból az alkalomból is is, hogy huszonnégy évvel ezelőtt, 1988. március 30-án alakult meg a Fidesz. Szerinte a Fidesznek nincs az országtól elválasztható saját érdeke vagy sikere, "a Fidesz akkor sikeres, ha az ország is az; ezt gondoltuk már 1988-ban is, amikor megalakultunk". "Nem azért alakultunk meg, mert nem volt jobb dolgunk, hanem azért, mert úgy gondoltuk, hogy Magyarországnak változásra van szüksége" - mondta a kormányfő.

A TV2 Mokka című műsorában Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője nyugalomra, türelemre és higgadtságra kért mindenkit az államfő visszavont kisdoktori címe ügyében.

Cikkeinket a plágiumügyről itt olvashatja.