Szinte biztos, hogy Áder lesz az államfőjelölt

 önkormányzati választások, Fidesz, Orbán Viktor, Áder János
Vágólapra másolva!
Áder János, a Fidesz EP-képviselője vált a legesélyesebbé az államfői posztra az [origo]-nak nyilatkozó fideszes és kormányzati vezetők szerint, akik úgy látják, Ádernek van már elég nemzetközi rutinja, és elég karakteres személy lenne a pozícióra. Többen emellett annak is örülnek, hogy így a másik esélyes, az Orbán Viktorral zárt ajtók mögött sok konfliktust vállaló Kövér László a pártvezetés tagja maradhatna.
Vágólapra másolva!

Kilencven és kilencvenöt százalék közé saccolták csütörtökön az [origo]-nak nyilatkozó fideszes és kormányzati vezetők, hogy Áder János lesz a kormánypártok államfőjelöltje a hétfőn lemondott Schmitt Pál helyett. A jelölés folyamatára rálátó források szerint a valószínűségi arány akkor egészülhet ki százra, ha Áder családja is beleegyezik a pozícióváltásba. A 2009 óta a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként dolgozó egykori házelnök információink szerint ugyanis arra hivatkozva kért gondolkodási időt, hogy a Brüsszelben eltöltött lassan három év alatt családja - felesége és gyerekei - "gyökeret eresztettek" a belga fővárosban, megszerették és nem könnyen adnák fel ottani életüket.

Áder, aki a Fidesz frakcióvezetője és ügyvezető alelnöke is volt korábban, a források szerint ugyanakkor "nagyrészt már beadta a derekát", hétfő óta kétszer is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel és a megkérdezettek egyformán úgy tippelik, hogy végül is ő lesz a befutó.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök eredetileg Kövér Lászlót látta volna szívesen Schmitt Pál székében, a házelnök, aki pozíciójából adódóan hétfő óta ideiglenesen ellátja az államfői teendőket, csak "végszükség esetén" vállalná a felkérést, és jobbnak tartaná, ha Áder kapná meg a tisztséget. Részben emiatt hiúsult meg információink szerint hétfőn az a több elnökségi tag által is szorgalmazott forgatókönyv, hogy még aznap megválasszák az egy órakor lemondott köztársasági elnök utódját. Ugyancsak részben, de szerepe lehetett Kövér vonakodásának többek szerint abban is, hogy bár a Fidesz vezetése hétfőn tulajdonképpen leszűkítette a jelöltek körét Áderre és Kövérre, a kormánypártok késő esti, államfőjelölés ügyében összehívott frakcióülésén Orbán Viktor nem mondott neveket a képviselőknek, csak annyit, hogy április 16-án megnevezik majd a jelöltet.

"Van alkalmasabb jelölt"

A házelnök, akit Orbán Viktor hétfőn az elnökségi ülésen és később négyszemközti találkozón is igyekezett puhítani, először szerdán szólalt meg jelöltsége ügyében: a Heti Válasznak adott interjújában nem hárította ugyan el a lehetőséget, de hozzátette, hogy "van, és korábban is volt nála alkalmasabb személy a pozícióra". Akkor még nem árulta el, hogy kire gondolt, de a Fideszben közismert, hogy amikor 2010-ben Orbán Viktor a pártelnökség, a kormány és a jobboldali értelmiség jelentős részének intése ellenére is mindenáron Schmitt Pált akarta államfőnek, Kövér már akkor is Ádert javasolta.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Áder János, Kövér László és Orbán Viktor a Fidesz 18. születésnapján

Az Echo Tv-nek adott csütörtök esti interjújában a házelnök már meg is nevezte Ádert: "ő egy kiváló ember, alkalmas lenne ennek a pozíciónak a betöltésére, ezért ha vállalná, a magam részéről támogatnám ebben" - közölte. Igaz, saját maga esetleges jelöltségéről később azt is hozzátette, hogy "nem az a fajta vagyok, aki - ha a kollektív bölcselet úgy látja jónak - elugrik a felelősségvállalás elől", de forrásaink szerint ezt inkább arra az esetre értette, ha a felkérést Áder mégsem vállalná el.

Az elnökség többsége az [origo] információi szerint különböző okokból tartanák jobbnak a házelnöknél az EP-képviselőséget egyes magyarázatok szerint száműzetésként vállaló politikust (erről lásd keretes írásunkat). Vannak, akik szerint Kövér "alkatilag kevésbé alkalmas" köztársasági elnöknek, szerintük ugyanis több ponton is könnyen támadható. Egyrészt ilyennek tartják a politikai ellenfeleknek intézett kemény mondatokat, másrészt megosztó személyiség, de volt olyan fideszes, aki felemlegette azt is, hogy esetleg testvére üzleti tevékenysége miatt is támadhatják (Kövér Szilárd a 90-es évek elején jelen volt több, a párthoz személyi szálakon kötődő cégben, amelyek miatt később komoly támadások érték a Fideszt). Kövér nem beszél nyelveket sem, és ugyan EP-képviselősége előtt Ádert is érték gunyoros támadások szegényes angoltudása miatt, azóta belerázódott a nyelvbe, ráadásul a Brüsszelben töltött három év alatt nemcsak a hazai, de a nemzetközi tapasztalatra is szert tett.

"Laci ne kerüljön ki az elnökségből"

A pártvezetés egyik tagja az [origo]-nak ennél fontosabb szempontnak nevezte, hogy "Laci ne kerüljön ki a Fidesz-elnökségből", amelynek 1993-99 között alelnökként, 2000-2001 között pártelnökként, majd újra alelnökként, 2002 óta pedig a Fidesz választmányi elnökként a tagja. A forrás szerint Kövér távozása ezért lenne veszélyes, mert számos fontos kérdésben "ő az ellensúly az elnökségben", ő száll a legtöbbször vitába a miniszterelnökkel, és ő blokkolta korábban Orbán Viktor számos - ahogy a forrás fogalmazott - "vad elképzelését" (például Schmitt államfői jelölését, igaz, azt sikertelenül), vagyis távozásával kiüresedhetne a sok esetben stratégiai döntéseket hozó testület.

A Fideszben évekig csak "csornai Charles Bronsonként" emlegetett Áder visszahívása az érvelés szerint ugyanakkor "nem zavarna sok vizet", az államfői posztra lojális, karakteres személyiség kerülne, és nem okozna gondot annak kitalálása sem, hogy ki legyen a következő házelnök - amire karaktere miatt a források szerint Kövér "nagyon bevált" -, illetve az sem, hogy ki legyen a Fidesz ugyancsak vasmarkot igénylő választmányi elnöke.

Bár Schmitt Pál lemondása után a KDNP több meghatározó politikusa is azt mondta az [origo]-nak, hogy tisztában vannak vele, hogy nem lesz döntő szavuk az új államfő kiválasztásában, a kisebbik kormánypárt információink szerint szintén Áder jelöltségét támogatja.

Egy ismeretlen szerző

A Magyar Nemzet 2007 elején Horváth Zsolt álnév alatt megjelent cikkében arról írt, hogy Áder lehet az elnöke annak az Orbán Viktorral elégedetlen fideszesekből, illetve értelmiségi és üzleti szereplőkből álló pártnak, amelyet a Terror Házát vezető Schmidt Mária kezdett szervezni titkos találkozókon. A volt alelnök a párton belüli pletykák szerint ezután eltávolodott el egyre inkább - végül egészen Brüsszelig - Orbántól. Időközben azonban ismét javult a viszonyuk, 2010-ben őt kérte fel a miniszterelnök az azóta elfogadott választójogi reform kidolgozására.