Schmitt Pál jószolgálati feladatot kért Orbántól

Schmitt Pál volt köztársasági elnök elhagyja a díszpáholyt a Parlamentben, ahol Áder Jánost a Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 262 igen szavazattal választotta meg Magyarország államfőjévé
Vágólapra másolva!
Már beperelte doktori címének eltörlése miatt a Semmelweis Egyetemet, és javában gondolkodik új doktori dolgozata címén - mondta Schmitt Pál szerdán a Parlamentben az [origo]-nak. A volt köztársasági elnök egyelőre nem tudja, hová fog költözni, de Áder Jánosnak megígérte, egy hónapon belül távozik a rezidenciáról. Schmitt szerint a családja beszélte rá a lemondásra, Orbán Viktorral pedig arról tárgyalt, hogy jószolgálati poszton szeretne dolgozni Magyarországért.
Vágólapra másolva!

A parlament megválasztotta az új köztársasági elnököt, az ünnepi ülésen részt vett Schmitt Pál is, aki pont egy hónappal ezelőtt mondott le a posztról, az után, hogy a Semmelweis Egyetem elvette doktori címét, mert úgy találták, doktori dolgozata nagy részét plagizálta. A köztársaságielnök-választás szavazás szünetében Schmitt Pál beszélgetett többek között Szájer József EP-képviselővel és több más meghívott vendéggel is, de tudósítónk kihasználta a pillanatot, amikor egyedül bolyongott a folyosón, és megszólította. Schmitt a lemondása óta nem szerepelt a nyilvánosság előtt, nem nyilatkozott, nem adott interjút, szerdán viszont készségesen válaszolt az [origo] riporterének kérdéseire.

A volt köztársasági elnök azt mondta, már beadta a bíróságra azt a keresetet, amellyel megtámadja a Semmelweis Egyetem döntését, mert szerinte az intézménynek nem lett volna lehetősége elvenni a címet. Schmitt azt sérelmezi, hogy nem volt lehetősége jogorvoslattal élni az egyetem szenátusának jogfosztó döntése ellen. Erről beszélt már egy hónappal ezelőtt a parlamentben is, amikor bejelentette lemondását. Az [origo]-nak most azt mondta, nagyon fáj neki, és méltatlannak tartja, hogy az egész világon és Magyarországon is csak a plágiumügybe belebukott köztársasági elnökként emlegetik, ezért a legfontosabb teendőjének azt tartja, hogy bebizonyítsa az igazát, és ledoktoráljon.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Schmitt Pál a Parlamentben a köztársaságielnök-választás szünetében

Már egy hónappal ezelőtt, lemondó beszédében is megígérte, hogy megszerzi a doktori címet. Az [origo]-nak kifejtette, most szeretné kitalálni leendő PhD-dolgozata témáját, egyelőre annyi biztos, hogy a sport, a környezetvédelem és az ifjúság kapcsolatának területéről fog írni.

Miután az egyetem szenátusa meghozta a döntését, Schmitt több interjúban azt mondta, nem fog lemondani, hivatalban marad, és úgy küzd az igazáért, pár nap múlva mégis bejelentette távozását. Az [origo] megkérdezte tőle, miért változtatta meg eredeti elhatározását, amire annyit mondott, hogy a felesége és a felnőtt lányai győzték meg arról, hogy "nem lehet így élni", hogy bárhova megy, tüntetők, ellenzők fogják fogadni.

Az elmúlt napokban az átadás-átvétellel foglalkozott - jelezte. A múlt héten már volt egy találkozója Áder Jánossal, akinek átadta "a legfontosabb iratokat", és körbevezette a Sándor-palotában. Áder János járt a köztársasági elnöki rezidencián is. Abban állapodtak meg, hogy Schmitték körülbelül egy hónap múlva fognak kiköltözni a Béla király úti épületből. Áder Jánosnak és családjának nem ismeretlen a rezidencia, amikor az első Orbán-kormány idején házelnök volt, ott lakott családjával.

Schmitt Pál egyelőre nem tudja, hogy hova fog költözni, ezt most mérlegelik. A volt államfő a vagyonnyilatkozata szerint három nagyméretű budai családi ház tulajdonosa (ezek mellett egy belvárosi lakás és egy Lupa-szigeti nyaraló is szerepel a bevallásában), a legkisebbnek is 195 négyzetméteres az alapterülete. Schmitt a köztársasági elnökké választása előtt a II. kerületben álló, 320 négyzetméteres villában lakott, ebben azonban most albérlők élnek. A törvény szerint, ha Schmitt kéri, külön rezidenciát is kaphat, de hivatala korábban nem tudta megmondani, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel.

Lemondása óta már találkozott Orbán Viktorral, és beszélgettek arról, hogy milyen pozícióban tudná a továbbiakban segíteni Magyarországot - mondta Schmitt az [origo]-nak. Konkrétumokban egyelőre nem állapodtak meg. Abban maradtak a miniszterelnökkel, hogy szeptemberben visszatérnek a kérdésre, mert addig semmi mással nem akar foglalkozni, mint az igazsága bizonyításával és leendő dolgozatával. A volt köztársasági elnök azt mondta, leginkább valamilyen jószolgálati poszton tudná elképzelni magát, ahol kamatoztathatná diplomáciai tapasztalatát és nyelvtudását.

Miközben tudósítónk Schmitt Pállal beszélgetett a folyosón, megállt mellettük egy vendég, és kezet fogva vele azt mondta: "Üdvözöllek, elnök úr, mert nekem mindig az maradsz."