Lázár alá kerülhetnek a titkosszolgálatok

Vágólapra másolva!
A kormányátalakítás után a Miniszterelnökség irányítása alá kerülhet a titkosszolgálatok felügyelete. A tárcát várhatóan államtitkárként irányítja majd Lázár János, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Ha Orbán Viktor a kormányátalakítás során megerősíti a Miniszterelnökséget, elképzelhető, hogy a titkosszolgálatok felügyelete is a kancelláriához kerül - tudta meg a Népszabadság a miniszterelnök környezetéből.

Az [origo] korábbi információi szerint a kormányátalakítás során két miniszter távozik, két államtitkár miniszterré lép elő, a frakcióvezető pedig államtitkár lesz. Az átalakítás első felvonása már meg is kezdődött, amikor a múlt héten lemondott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium éléről Réthelyi Miklós. Utódja Balog Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár lesz, aki hétfőn két parlamenti bizottság előtt is bemutatkozik.

Az [origo] úgy tudja, Orbán Viktor várhatóan felforgatja saját környezetét is, a Fidesz új ökle pedig Rogán Antal lehet. Varga Mihály helyét a Miniszterelnökségen információink szerint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője veszi majd át, a hivatalnál azonban további két államtitkár is munkába áll: Szijjártó Péter, a kormányfő eddig államtitkári rangban, de miniszterelnöki biztosként dolgozó szóvivője kilép majd a miniszterelnöki szócső szerepéből, és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz, illetve államtitkári rangot kap a Miniszterelnökségen eddig tanácsadóként foglalkoztatott Győri Tibor is. A Mahir egykori vezérigazgatója, a Fidesz korábbi jogtanácsosa - ahogy eddigi pozíciójában - ezután is a jogi ügyeket viszi majd a szervezetnél.

A Népszabadság értesülése szerint államtitkárként Lázár János felügyelné a titkosszolgálatokat is, amelyek most a Belügyminisztériumban közvetlenül a tárcát vezető Pintér Sándornak vannak alárendelve (Alkotmányvédelmi Hivatal, Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok). A lap úgy tudja, hogy a Miniszterelnökség átszervezése azért húzódik, mert nem dőlt el végleg, mi lesz Varga Mihály államtitkár új funkciója.