Ki szedi rendbe a cigányokat Borsod megyében?

Jobbik Borsod megyei viszálya
Vágólapra másolva!
Hónapok óta dúl a személyeskedő háború a Jobbik Borsod megyei vezetői között, amit az országos vezetés hétfőn úgy próbált meg lezárni, hogy feloszlatott 11 helyi szervezetet. A pártvezetés szerint az új megyei vezető, valószínűleg Szegedi Csanád EP-képviselő hamar újraépíti, ami most leomlott, a csalódott és kizárt jobbikosok viszont úgy látják, pont a legerősebb megyéjében roskad össze a párt, és nem lesz, aki tüntessen, ha "a kisebbségek terrorizálnak valakit".
Vágólapra másolva!

"Hatalmas pofont kaptam, a Jobbikra többet biztosan nem szavazok" - mondta az [origo]-nak egy kazincbarcikai jobbikos, akinek az alapszervezetét hétfőn oszlatta fel a párt országos elnöksége. A szintén feloszlatott edelényi szervezet egyik tagja pedig azt mondta: "csalódott vagyok, hogy kitaszít a Jobbik vezetése minket, akik annyi tüntetésen és felvonuláson kiálltunk a pártért, bár néhány hónapja már éreztem, hogy ez lesz a vége: a hatalmi harc felülírja a józan észt".

A Jobbik vezetése hétfőn tizenegy Borsod megyei alapszervezet feloszlatásáról döntött, öt másik szervezet működését pedig felfüggesztette. A párt közleménye szerint erre azért volt szükség, hogy a pártvezetés "a Borsod megyén belüli viszálykodás végére pontot tegyen". A Borsod megyei jobbikosok között a párttagoktól származó információnk szerint hónapok óta tart a belharc. A párt - választási adatok alapján - legerősebb megyéjében a helyi vezetés rúgta össze a port a Jobbik egyik alelnökével, Szegedi Csanád EP-képviselővel, aki korábban megyei elnök is volt, most pedig a brüsszeli munka mellett a szerencsi szervezetet vezeti.

Az elmúlt napokban a parlamenti frakcióból és a pártból is kizárt megyei elnök, Endrésik Zsolt hívei szerint Szegedi Csanád "mindenáron, minden eszközzel vissza akarja szerezni a hatalmat" a megyében, Szegedi Csanád egyik támogatója szerint viszont Endrésik "személyes ellenérzései miatt folyamatosan ármánykodott". A belharc odáig vezetett, hogy április közepén a párt teljes Borsod megyei vezetése lemondott. Ezután került nyilvánosságra Endrésik Zsolt e-mail fiókjából több levél, amely arról szólt, hogy a megyei elnökség több tagja egyeztet a Hvg.hu újságírójával a borsodi jobbikos belviszályról szóló cikkéről. A parlamenti frakció emiatt kizárta a képviselőcsoportból Endrésiket, majd a pártvezetés május elején a Jobbikból is kizárta a megyei elnököt és alelnökét, Kisgergely Andrást.

"Borsodban a Jobbik elveszett"

"Megkezdődött a nagytakarítás" - kommentálta az [origo]-nak Endrésik Zsolt a borsodi alapszervezetek feloszlatását. Szerinte a hozzá hűséges szervezeteket szünteti meg az országos vezetés, hogy "Szegedi Csanád minél egyszerűbben" borsodi elnök lehessen. A köztük lévő konfliktus okáról nem kívánt semmit mondani Endrésik, a további terveiről pedig kedd esti sajtótájékoztatóján árulta el, hogy Szent László elnevezéssel új mozgalmat indít. Ehhez csatlakoznak majd a feloszlatott szervezetekből többen, ők a miskolci sajtótájékoztatón jobbikos zászlójukból kivágták a párt emblémáját.

Endrésik Zsolt kijelentette azt is, hogy eddig a Jobbikért és a nemzetért küzdött, mostantól már csak a nemzetért teszi ezt. Vagyis független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben, és annak ellenére sem távozik az Országgyűlésből, hogy 2010-ben aláírt egy nyilatkozatot arról, hogy lemond mandátumáról, ha a Jobbik elnöksége úgy dönt. "A Szent Koronára esküdtem, nem a Jobbikra, az elveim pedig nem változtak" - indokolta döntését Endrésik.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi és Tuba Zoltán [origo]
Szegedi Csanád és Endrésik Zsolt

"Borsodban a Jobbik elveszett" - mondta az [origo]-nak Kisgergely András, aki a Jobbik megyei alelnöke és az ózdi szervezetének vezetője volt. Úgy tudja ugyanis, hogy szolidaritásból legalább egy tucat jobbikos szervezet oszlatja fel magát a következő napokban, így a 75 alapszervezetből alig ötven maradhat Borsod megyében. "Ebben a maradék ötvenben sok a néhány fős alapszervezet, a legnépesebb, legaktívabb szervezeteket az országos vezetés most szétveri, pedig nélkülük igen nehéz lesz jól szerepelni a következő választásokon" - mondta Kisgergely András.

A 2010-es parlamenti választási adatok szerint azokon a településeken, ahol feloszlatta a Jobbik a szervezeteit, az országos és a Borsod megyei átlagnál is jobban szerepeltek a jobbikos jelöltek. Az ózdi körzetben például két évvel ezelőtt Kisgergely András 32 százalékkal második lett a fideszes jelölt mögött, míg Endrésik Zsolt a kazincbarcikai választókerületében majdnem 29 százalékot kapott. (2010-ben a Jobbik országosan 17 százalékot kapott, Borsodban pedig 27 százalékot.) A legutóbbi miskolci időközi választáson azonban a Jobbik jóval gyengébben szerepelt, mint a Fidesz és az MSZP: a fideszes jelöltre 1055-en voksoltak, a szocialistára 1029-en, a jobbikos indulóra pedig 415-en.

"Ezután ki szedi rendbe a cigányokat?"

Az általunk megkérdezett helyi jobbikos párttagok is azt mondták, hogy a helyi rendezvényeken, tüntetéseken "a most feloszlatott ózdi, barcikai, edelényi jobbikosok voltak a leglelkesebbek". Egy edelényi jobbikos szerint például 2010-ben őket hívták Budapestre ajánlószelvényt gyűjteni, és "egy-egy miskolci tüntetésre is innen lehetett tömeget szervezni". Egy kazincbarcikai jobbikos pedig, aki a történtek után végleg kiábrándult a pártból, azt mondta: "hétvégenként szabadidőnkben mi tüntettünk, mínusz tíz fokban mi mentünk utat lezárni, ha a kisebbség terrorizált valakit, mi jelentünk meg. Ezután ki tüntet majd? Ezután ki szedi rendbe a cigányokat Borsod megyében?" - fogalmazott a kazincbarcikai férfi.

Szerinte azért oszlatta fel a pártvezetés a szervezetét, mert "nem voltak hajlandóak Szegedi Csanádnak bólogatni". A párttag szerint ugyanis például a kazincbarcikai szervezet a megyei gyűléseken általában nem támogatta a Szegedi Csanádtól származó felvetéséket, személyi javaslatokat. Kerestük Szegedi Csanádot, hogy megtudjuk, indul-e a Borsod megyei elnökségért, és szerinte hogyan lehet újjáépíteni a Jobbikot a megyében, de nem értük el.

Szegedi Márton, a Jobbik miskolci elnöke és frakcióvezetője, Szegedi Csanád testvére azt mondta az [origo]-nak: "sajnálom, hogy a mögöttünk lévő napokban, hetekben sok értékes embert és alapszervezetet veszítettünk el, ezzel együtt a megyei tagság elsöprő többsége egy emberként várja, hogy lezáruljanak végre a konfliktusok". Szegedi Márton szerint egyáltalán nem tragikus a Jobbik helyzete Borsod megyében, és ezt az is jelzi, hogy "az elmúlt időszak felfokozott hangulatában, a megannyi provokáció ellenére is a megyei Jobbik tagságának nyolcvan százaléka elfogadta és egyetért a párt országos elnöksége által meghozott döntésekkel".

Szegedi Márton nem válaszolt arra, hogy miért alakult ki a nézeteltérés Endrésik Zsolt és Szegedi Csanád között, illetve hogy Endrésik Zsolt megyei elnöki tevékenységét hogyan értékeli. A miskolci frakcióvezető erre azt mondta: "a párt belügyeit a párton belül beszéljük ki". Arra a kérdése pedig, hogy indul-e a következő megyei tisztújításon, azt mondta: "jelenleg úgy gondolom, nem fogok semmilyen pozícióért indulni, miskolci elnök-frakcióvezetőként szeretnék tovább küzdeni a nemzetért, egységben és békében a megye új vezetésével".

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A Jobbik felvonulása tavaly a Borsod megyei Hejőszalontán

A Kalasnyikov "tette be a kaput" a pártvezetésnél

"Ez egy múló probléma: ugyan érzékelhető a vérveszteség Borsod megyében, de gyorsan regenerálódunk" - mondta az [origo]-nak Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. Szerinte más pártot "megrengetne" tizenegy szervezet feloszlatása, de a Jobbiknak nagy a beágyazottsága Borsod megyében, így szerinte fél éven belül újjáalakulnak a most feloszlatott szervezetek, amelyek 2014-re meg tudnak erősödni. Szabó Gábor példaként említette, hogy több településről, például Ózdról máris jelezték, "hogy megvan az új csapat, amelyik ismét létrehozza majd a helyi Jobbikot".

Szabó Gábor szerint "Endrésik Zsolt és társai kizárása elkerülhetetlen volt, mert személyes ellentétek hátráltatták a munkát". Emellett a pártigazgató szerint "önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek". Szabó Gábor példaként hozza fel a kiszivárgott levelezést, amely szerinte bizonyítja, hogy Endrésikék a volt jobbikos, jelenleg független képviselő Pősze Lajossal, illetve a Hvg.hu-val egyeztettek a párt belügyeiről. Szabó Gábor hozzátette, hogy emellett az országos pártvezetésnél a Jobbik edelényi majálisán a lövöldözés "tette be teljesen a kaput".

Április 30-án ugyanis Novák Előd alelnök beszédét légoltalmi szirénával zavarták meg a résztvevők, Endrésik Zsolt pedig a beszéde végén egy Kalasnyikovval lőtt többször a levegőbe, miután arról beszélt, hogy "utolsó töltényig" harcolni fog a magyar nemzetért (az erről készült videót itt nézheti meg). Endrésik Zsolt erről azt mondta az [origo]-nak: "valóban lőttem vaktölténnyel, de biztos vagyok abban, hogy a végeredményt, a kizárásomat ez semmiben nem befolyásolta".