A kőkemény jófiúkat tolta előre Orbán

Lázár János és Rogán Antal beszélget a parlamentben
Vágólapra másolva!
Két leghűségesebb emberét és egyik kedvencét emelte fel a kormányt átalakító Orbán Viktor. Az elmúlt két év talán legkeményebb konfliktusait nyíltan vállaló Lázár János lesz az egyik legközvetlenebb munkatársa, a rengeteg fontos törvényhez csendben asszisztáló Rogán Antal a legkeményebb politikai csatákat kapja, Szijjártó Péter pedig nyakába veheti a világot.
Vágólapra másolva!

Aki nem ugrik el a vita elől - Lázár János

Lázár János az elmúlt években kemény kézzel irányította a Fidesz parlamenti frakcióját, feladata volt, hogy gördülékenyen átvigye a frakción és ezáltal a törvényhozáson a kormány és Orbán Viktor kormányfő akaratát. A 37 éves hódmezővásárhelyi polgármester számos konfliktusos törvényjavaslatot vállalt fel és vert keresztül a parlamenten. Éppúgy foglalkozott a képviselői fizetésekkel, mint az energetikai változtatásokkal - amelyek egy államtitkár távozásához vezettek -, de az ő nevéhez fűződik az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáról szóló javaslat is, nagy szerepet vállalt az új választási törvényben, és részt vett a dohányzási tilalom bevezetésében.

Lázár kormányzati karrierjét segíthette az is, hogy egyértelművé tette: parlamenti politikusként képzeli el a jövőjét. 2014-től ugyanis összeegyeztethetetlen lesz a képviselői és a polgármesteri tisztség, így Lázárnak választania kellett.

Lázár egy tavalyi interjúban az [origo]-nak azt mondta: néha balhéba keveredik. Az elmúlt két évben valóban volt néhány látványos konfliktusa. Kemény kritikákat kapott, amikor 2010-ben a hódmezővásárhelyi önkormányzat nyilvános listát állított össze a szociális segéllyel visszaélőkről. De érték bírálatok fényűző kocsija és az arra szerelt lézerblokkoló, illetve egy 2008-as hódmezővásárhelyi önkormányzati ülés miatt is, amikor arról beszélt, hogy aki megélhetési politikusként semmire nem vitte, az annyit is ér.

Forrás: MTI/Beliczay László
Rogán és Lázár

Az utóbbi időben a leglátványosabb konfliktusa a kormánnyal az állambiztonsági iratok nyilvánosságra hozása miatt volt. Lázár többször jelezte nyilvánosan, hogy a teljes nyilvánosság híve, pedig egyértelműen kiderült, hogy a kormány és a kormánypártok is megosztottak ebben a kérdésben. A Fidesz végül elodázta a döntést azzal, hogy létrehozott egy testületet, amely megvizsgálja, milyen következményei lennének a nyilvánosságnak.

Saját politikai stílusáról tavalyi frakcióvezetői újraválasztásakor azt mondta: "olyan ügy mögé nem állok, amelyben részben vagy egészben nem hiszek. Ezeket a frakcióval, a miniszterelnökkel és a kormánnyal részletesen át szoktuk beszélni. Minden előbb említett ügyben vannak olyan érvek, amelyek a fellépést vagy a beavatkozást indokolják [...] Nem vagyok olyan típusú ember, aki a saját politikai jövője miatt másokra sózza a nehezebb és kellemetlen ügyeket.

A csendestárs - Rogán Antal

Az V. kerületi polgármester, Rogán Antal a parlament gazdasági bizottságának elnökeként Lázárhoz hasonlóan számos kényes törvényjavaslatért küzdött meg. Frakciótársai szerint Rogán eddig is a legfontosabb politikusnak számított - Lázár János után - a Fidesz-frakcióban. A kormányfő ugyanis jellemzően kettejükre bízta a nagyobb konfliktusokkal járó ügyek intézését. Fideszes politikusok - akik az [origo]-nak a napokban háttérben beszéltek Rogán Antalról és a pártban betöltött szerepéről - azt mondták, Orbán és Rogán között szoros kapcsolat alakult ki. A kormányfő szerintük úgy tekint az V. kerületi polgármesterre, mint olyan politikusra, aki Lázárhoz hasonlóan erős akaratú és megbízhatóan végig tud vinni olyan ügyeket, amelyeket rábíztak.

Rogánnak jó a viszonya Lázár Jánossal, és a frakció tagjaival sem voltak különösebb konfliktusai - kivéve Tarlós István főpolgármestert, akivel kerületi polgármesterként számos alkalommal szinte nyíltan is szembekerült. Tarlós ugyanakkor nem tagja a Fidesz parlamenti frakciójának, így kettejük konfliktusa inkább párton kívüli jellegűnek tekinthető. Rogán Antal konfliktusos ügyei közül a Tarlóssal való újra és újra kiújuló harcon túl (amelyről például itt olvashat bővebben) az Emirátusokba tett év eleji furcsa utazás kapott a legnagyobb nyilvánosságot: Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója társaságában járt az Emirátusokban, állítólag magánúton.

A parlamentben Rogán leginkább gazdasági területen vállalt fel konfliktusos témákat, ezek közé tartozott például a végtörlesztés ügye vagy a bérkommandó, amelyekben aktív szerepet vállalt. A devizahitelesek megsegítését célzó árfolyamgát bevezetéséből is kivette a részét, és tavaly év elején egyetlen javasalatával átalakította a főváros és a kerületek büdzséjét a kerületek javára.

Városvezetőként mindkét politikusnak meggyűlt a baja az adósságokkal: a Lázár vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat 2006-ban közel hetvenmillió svájci frank értékben kötvényt bocsátott ki, és emiatt jelenleg 17 milliárd forinttal tartozik az Erste Banknak: Lázár emiatt a bankkal nyílt konfliktusba keveredett, amelyet végül a múlt héten sikerült rendezni. Az V. kerületi önkormányzat is az ország legsúlyosabban eladósodott önkormányzatai közé tartozik: bár az országban a legnagyobb, 37 milliárdos tartozással Pécs bajlódik, az egy főre jutó adósság viszont az V. kerületben, Hódmezővásárhelyen és Pécsen a legnagyobb.

Rogán Antal kifejezetten szívesen szerepel a bulvársajtóban, egyszer még a TV2 Jóban Rosszban című sorozatában is szerepelt a feleségével. Nagyon szereti a Louis Vuitton táskákat, a parlamentbe rendszeresen magával viszi márkás hátizsákját.

A visszhang - Szijjártó Péter

A Miniszterelnökség péntek délutáni közleménye szerint június 1-jétől három államtitkár fog dolgozni a hivatalban. Közülük Lázár János veszi át Varga Mihály helyét, Győri Tibor jogi munkát végez majd, Szijjártó Péter pedig a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért lesz felelős. Orbán szerint ez a terület felértékelődik a következő két évben.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Szijjártó egy legendás fellépésén

Szijjártó a Fidesz új generációjához tartozik. A párt alapítói már javában képviselősködtek, amikor ő még csak épp elkezdett gimnáziumba járni a kilencvenes évek elején. Tinédzserként egy évet az Egyesült Államokban töltött, és egy ottani középiskolában tanult, majd 2002-ben Magyarországon szerzett diplomát a mostani Corvinus Egyetem elődjén, nemzetközi kapcsolatok és sportmenedzsment szakon. 1998-ban lépett be a Fideszbe, és még abban az évben - mindössze húszévesen - bejutott a győri önkormányzatba. Előbb a párthoz kötődő ifjúsági szervezetben, a Fidelitasban jutott egyre magasabbra, majd a Fideszben is helyet kapott különböző testületekben. 2001-ben tagja lett a párt országos választmányának, a 2002-es választásokon pedig alig 24 évesen bejutott a parlamentbe.

Minden bizonnyal ezeknek a szerepléseknek is köszönhette, hogy 2006-ban, néhány hónappal a választások előtt ő lett a párt egyik szóvivője (Selmeczi Gabriellával közösen), majd a Fidesz számára vereséggel záruló voksolást követően Orbán Viktor kommunikációs igazgatóvá nevezte ki. Később a tisztség elnevezése elnöki stábfőnökké változott, amely még jobban kifejezte, hogy Orbán közvetlen környezetéhez tartozik.

Szijjártó munkája az elmúlt két évben leginkább arra korlátozódott, hogy beszámolt Orbán tevékenységének amúgy is nyilvános részéről, vagy a kormányfő által fontosnak tartott ügyekben ráerősített Orbán kijelentéseire. Egyik első szereplése ennek ellenére nagy hullámokat vert. 2010 júniusában egy tévéinterjúban kijelentette, nem túlzás a magyar államcsőd veszélyéről beszélni. Egy nappal korábban Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke is hasonlót kijelentést tett, a két nyilatkozat pedig pánikot robbantott ki a piacokon, a forint árfolyama zuhanni kezdett.