Nem tudja eldönteni a pécsi egyetem, plagizált-e Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet, hogy Gyurcsány Ferenc szakdolgozata plágium lenne, állapította meg a Pécsi Tudományegyetem vizsgálóbizottsága.
Vágólapra másolva!

Lezártnak tekinti a Pécsi Tudományegyetem Gyurcsány Ferencnek a 28 évvel ezelőtt a Janus Pannonius Tudományegyetem (JPTE) Tanárképző Karára benyújtott diplomamunkája ügyében elindított vizsgálatot - jelentették be kedden.

A volt miniszterelnök dolgozata eltűnésének körülményeit vizsgáló bizottságot Komlósi László Imre professzor, a PTE oktatásért felelős rektorhelyettese vezette. A testület megvizsgálta, újra átkutatta azokat a helyiségeket, ahol tárolták, tárolhatták Gyurcsány Ferencnek az azóta megszűnt Technika Tanszékre leadott diplomamunkáját. Emellett átvizsgálta az összes olyan szakdolgozati nyilvántartást, amelyben feltételezhető volt, hogy nyoma van a volt miniszterelnök diplomamunkájának. Végül megállapították, hogy Gyurcsány Ferenc 1984-ben a JPTE-re leadott, A Balaton-felvidék szőlészete és borászata című diplomamunkája nem lelhető fel a jogutód Pécsi Tudományegyetemen.

Az 1990-ben készített, az 1971-1989 közötti időszakban a JPTE Tanárképző Karán elfogadott szakdolgozatok bibliográfiája szerint abban az évben a jogelőd intézmény tanszéki állományában ténylegesen megvolt a szakdolgozat, ám az 1999-2000-ben végzett állományrevízió alapján az ekkor nyilvántartott 1827 darab tétel között - két másik szakdolgozattal együtt - már nem. A jelentés szerint a leltárt végző könyvtáros sorba rendezte az 1990-es bibliográfia alapján a szakdolgozatokat, és Gyurcsány Ferenc diplomamunka-címe mellett ekkor már egy "H" betű szerepelt, jelezve, hogy hiányzik.

A jelentés szerint a plágiumgyanú forrásaként a sajtóban megjelölt diplomamunkát, Rozs Szabolcs (Gyurcsány Ferenc akkori sógora) 1980-ban a Pécsi Tanárképző Főiskolára benyújtott, A Balaton-felvidék szőlészete és borászata című dolgozatát a bizottság megtalálta. A bizottság szerint igaz, hogy Gyurcsány dolgozatának egyoldalas bírálatában szereplő "szöveg- és szövegrészlet-kritikák konkrét oldalszám szerinti utalásai oldalszám szerinti egyezést mutatnak Rozs Szabolcs 1980-ban benyújtott azonos című, de hosszabb terjedelmű szakdolgozatával", ám e szövegnek és Rozs szakdolgozata szövegének egybevetése nélkül szerzői jogi természetű megállapítások megtétele lehetetlen.

Ezért az eljáró bizottság nem tud érdemi határozatot hozni, amíg nem áll rendelkezésére Gyurcsány Ferenc A Balaton-felvidék szőlészete és borászata című szakdolgozata - áll a jelentésben. Az egyetem megjegyzi: a felsőoktatási intézményekben bevett gyakorlat volt - és néhány tanszéken a mai napig alkalmazzák -, hogy az oktatók több éven keresztül kiajánlottak azonos témajavaslatokat a hallgatóknak, akik ezt követően gyakran szó szerint ugyanazt a címet adták diplomamunkájuknak, amit az oktató leírt javaslatként.

A Pécsi Tudományegyetem megvizsgálta az elmúlt héten napvilágot látott információkat is, mely szerint Gyurcsány Ferenc nem vizsgázott bizonyos tantárgyakból, illetve nem jogszerűen nyert felvételt a Közgazdaságtudományi Karra. Az eljárás lépéseit követve törvénytelenséget nem találtak. Az egyetem emlékeztet arra is, hogy a szakdolgozat tanulmányi és jogi jellegét tekintve nem más, mint egy írásbeli záróvizsga, nem minősül tudományos munkának, így általában nem képvisel tudományos szintű, maradandó értéket. Ennélfogva a szakdolgozatokra nem vonatkoznak a tudományos doktori fokozat (PhD) megszerzése érdekében írt doktori értekezésekre vonatkozó előírások.