Környezettanulmány mentheti meg a börtöntől Geréb Ágnest

Vágólapra másolva!
A minisztérium a szülész-nőgyógyász kegyelmi kérvényének körültekintő elbírálásához kért környezettanulmányt. A döntés az ügyben Áder János államfőre vár.
Vágólapra másolva!

Környezettanulmányt kért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), hogy "körültekintően elbírálhassa" Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét - írja a Népszava. A lapnak a minisztériumnál azt mondták, hogy a környezettanulmány elkészítése folyamatban van.

A KIM a szülész-nőgyógyász ügyében februárban hozott, két év letöltendő fogházbüntetésről szóló jogerős ítélet leiratát is várta, ezt a napokban megkapta.

Geréb Ágnes a másodfokú végzés után - amely az elsőfokú ítélettel szemben nem öt, hanem tíz évre tiltotta el szülészi-nőgyógyászi hivatásától - Schmitt Pálhoz fordult köztársasági elnöki kegyelemért. A döntés az ügyben Áder János államfőre vár.

A jogszabályok szerint a környezettanulmányt "az elítélt által megjelölt tartózkodási hely szerint illetékes pártfogó felügyelői hivatal" készíti el, és a dokumentumnak igazolnia kell, hogy a kérelem indoka a valóságnak megfelel. A Népszava szerint Geréb Ágnes egyebek mellett személyi és családi körülményekre, egészségi állapotára is hivatkozhatott a kegyelmi kérvényben, ezeket ellenőrzik.

Több száz orvos, köztük szülész-nőgyógyászok és gyermekorvosok levélben kérték Áder Jánost, hogy adjon helyt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, szülésznő, bába és pszichológus korábban benyújtott kegyelmi kérelmének. A levélben azt írták, hogy Geréb Ágnes kezei között nem halt meg olyan gyermek, aki kórházban kétséget kizáróan megmenthető lett volna. A szakemberek kiemelik, hogy Geréb Ágnes munkássága jelentős léptékű változásokat hozott a hazai szülészeti ellátásban. Nevéhez fűződik az apás szülések meghonosítása, és ő indította el a ma már szinte minden fejlett országban elterjedt otthon szülést.

Geréb Ágnesnek májusban kellett volna bevonulnia, de a jogerős ítélet ellenére mégsem kellett megkezdenie a börtönbüntetése letöltését. A halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz a kegyelmi kérelméről.