Vágólapra másolva!
Legkésőbb az őszi ülésszak kezdetéig benyújtják a választási eljárásról szóló törvényt Gulyás Gergely szerint. A fideszes politikus azt mondta, ebben a törvényben fogják szabályozni azt, hogy a kettős állampolgárok hogyan szavazhatnak majd levélben, amiről szerinte nincsen vita.
Vágólapra másolva!

A fideszes Gulyás Gergely szerint akár még az első félévben, de legkésőbb az őszi ülésszak kezdetéig benyújtják a választási eljárásról szóló törvényt, amely tartalmazza a külhoni magyarok levélben történő szavazásának lehetőségét is.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Chicagóban, helyi magyarok előtt tartott beszédében azt közölte: hamarosan megszületik az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy levélben is szavazhassanak a kettős állampolgárok a magyar parlamenti választáson.

Gulyás Gergely azt mondta, a kérdést a választási eljárásról szóló törvény rendezi majd. Jelen pillanatban az 1997. évi törvény van érvényben, de ehelyett az új választójogi rendszerhez igazodva új jogszabályt kell alkotni és elfogadni még az idei évben.

A kormánypárti politikus szerint nyilvánvaló volt, hogy a határon túli magyarság esetében meg kell teremteni a levélben való voksolás lehetőségét, különben ott nem bonyolítható le a választás. "Ezzel kapcsolatban nincs vita" - jelentette ki, hozzátéve, hogy alternatív megoldásként elvi szinten felmerülhetne a követségeken és a konzulátusokon történő voksolás is. Az interneten való szavazásnál olyan biztonsági kockázatokat látott, amelyeket, mint mondta, nem biztos, hogy megnyugtatóan ki lehet küszöbölni.