Elájult a veréstől a Szegeden bántalmazott arab sakkozó

Vágólapra másolva!
Egy arab lap cikke szerint nem mert a rendőrökhöz fordulni az az arab sakkvezető, akit szombatra virradóra vertek meg az idegenrendészet munkatársai Szegeden. A férfinak, akit Lékó Péter vitt be a kórházba, öt bordája is eltört. A sakkvezető szerint az idegenrendészek először autóval felöklelték, majd addig verték, amíg nem kapott levegőt, miután pedig kiderült, hogy legálisan tartózkodik az országban, elengedték.
Vágólapra másolva!

Öt bordája tört el Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőnek, akit szombatra virradó éjjel súlyosan bántalmaztak Szegeden - derül ki az arab ország The National című lapjának keddi beszámolójából. Az emirátusi sakkszövetség tagja, akit Szegeden kezelnek kórházban, az újságnak elmondta, hogy a töréseken kívül a mellkasán és a hátán számos zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

Marzúki a fiatal Szálim Abdur-Rahmán nagymester kíséretében járt a városban - Lékó Péter magyar nagymester vendégeként -, amikor őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek autójukkal elütötték, majd megverték. Társának sikerült elmenekülnie. Az arabok először azt hitték, rablótámadás áldozatai, a támadók csak utóbb fedték fel kilétüket a lap szerint.

"Szálim és én épp sétáltunk visszafelé a szállodánkba, amikor részeg férfiak csoportja közeledett felénk, és fenyegetni kezdtek bennünket, ezért kitértünk előlük, és igyekeztünk vissza szállásunkra" - mondta a lapnak nyilatkozva kórházi szobájából Marzúki. Körülbelül másfél kilométerre voltak a hoteltől, amikor egy kis autó termett ott, és az utasai magyarul kiabálni kezdtek. "Nem értettük, mit mondanak, kértük, hogy angolul beszéljenek, de csak kinyitották az ajtót, és közelítettek felénk. Amikor a szálloda közelében lelassítottam, az autóval feldöntöttek, aztán kiugrottak a kocsiból, és nekem estek."

Nem mertek a rendőrökhöz fordulni

Abdur-Rahmán elmenekült, de az elütött Marzúkit ütötték-rúgták - írja a The National. "Mondtam, hogy vigyék a pénzem, és próbáltam jelezni, hogy nem kapok levegőt, asztmás vagyok, de csak vertek, amíg elállt a lélegzetem." Ezután felállították, és angolul mondták neki, hogy azonosítsa magát. "Meglepődtem, amikor közölték, hogy az idegenrendészettől vannak. Mondtam nekik, hogy a hotelben lakom, és legálisan vagyok itt."

A támadók ezután távoztak, Marzúki pedig elvesztette az eszméletét. Abdur-Rahmán azonnal kapcsolatba lépett Lékóval, hogy segítsen. "A rendőrséget nem hívhattuk, mivel rendőrök támadtak meg bennünket, de jött Péter, mentőt hívott, és az behozott a kórházba." A sakkvezető fivére hétfőn Szegedre érkezett. Marzúkit betegágyánál felkereste az emirátusok bécsi nagykövetségének ügyvivője is - olvasható a cikkben.

"A magyar nagykövet tájékoztatott engem, hogy országának külügyminisztériuma nagy figyelemmel kíséri a vizsgálatot - mondta Sejk Szaúd bin Abdel-Azíz al-Mualla, az emirátusok sakkszövetségének elnöke. - Úgy tűnik, gondok vannak az illegális bevándorlókkal abban a városban, és gyanús volt nekik a két emírségi. A rendőrség elismerte, hogy tévedés történt, és bocsánatot kért. "Marzúki még legalább egy hétig kórházban marad - fejeződik be a The National cikke.

Cáfol a rendőrség

A Csongrád megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a nyomozó hatóság nem adhat tájékoztatást olyan ügyről, amelyben az ügyész rendelt el eljárást. A rendőrség közleménye szerint a "sajtóban megjelent nyilatkozatokat, állításokat ezért akkor sem kommentálhatjuk, ha egyébként azt szívesen tennénk, mivel azok számos állítását cáfolni tudnánk. A jelenlegi jogszabályok alapján ugyanakkor cáfolhatjuk a The National cikkében megjelent azon állítást, amely szerint 'a rendőrség már bocsánatot kért a történtekért, és elismerte, hogy a rendőrök hibáztak'."

A The National megszólaltatta az ügyben eljáró szegedi ügyészt, Szanka Ferencet, akihez hétfőn érkezett feljelentés az ügyben. A férfia a lapnak azt mondta, hogy a feljelentés szerint marzúkit három civil ruhás rendőr verte meg, és eközben szenvedett bordatörést. A lap egy ügyészségi szóvivőre hivatkozva azt írja, hogy csak csütörtökön döntik el, indítanak-e nyomozást az ügyben.