Vasárnaptól örökbefogadni is könnyebb lesz

Vágólapra másolva!
A jövőben a gyámhatóság bővebb tájékoztatást adhat az érdeklődőnek az örökbefogadására és vér szerinti testvéreire vonatkozó kérdésekben.
Vágólapra másolva!

Júliustól több lépcsőben egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A jövőben a gyámhatóság bővebb tájékoztatást adhat az érdeklődőnek az örökbefogadására és vér szerinti testvéreire vonatkozó kérdésekben, "az eddigieknél erősebb lesz az örökbefogadott azon joga, hogy a származását megismerhesse" - olvasható a közleményben.

Fontos változás, hogy az örökbefogadott az egészsége szempontjából a vér szerinti szülőkre vonatkozó információkat is kérhet a javaslat értelmében a gyámhatóságtól, amennyiben szüksége van rá - hangsúlyozta a KIM. Eddig az örökbefogadott csak a vér szerinti szülője adatairól kérhetett tájékoztatást, és ehhez szükség volt a vér szerinti szülő hozzájárulására is.

Mostantól a gyámhatóság köteles lesz tájékoztatni a kérelmezőt arról, hogy őt örökbe fogadták-e, él-e a vér szerinti szülője, illetve van-e testvére, féltestvére. A vér szerinti szülő, testvér, féltestvér személyazonosító adatairól ugyanakkor továbbra is csak hozzájárulás esetén adhat a gyámhatóság tájékoztatást.

A KIM közleménye szerint további egyszerűsítések várhatóak, különösen az örökbefogadott gyermek okmányaival kapcsolatos eljárásokban. A tárca célja, hogy az örökbefogadott gyermek új anyakönyvi kivonatát, új személyi igazolványát, TAJ kártyáját és új adószámát is ugyanolyan könnyen és gyorsan állítsák ki, mint amikor valakinek gyermeke születetik - írták.