Rendőröket hallgattak ki az arab sakkozó megverése miatt

Vágólapra másolva!
Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt hallgatott ki az ügyészség két rendőrt, akik a gyanú szerint részt vettek egy arab sakkvezető bántalmazásában Szegeden. A rendőrök tagadták a bűncselekményeket, a főkapitányság pedig nem nyilatkozhat, bár állítólag tudnák cáfolni a sakkvezető állításait.
Vágólapra másolva!

Két rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség a Szaúd Mohamed al-Marzúki arab sakkvezető június elején, Újszegeden történt bántalmazása miatt - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség kedden az MTI érdeklődésére. A meghallgatások során a két gyanúsított tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Al-Marzúki, az Egyesült Arab Emírségek sakkszövetségének egyik vezetője azt állítja: előbb részeg férfiak egy csoportja elkezdte fenyegetni őket, később egyiküket gépkocsival elütötték, majd összeverték. A férfi állítása szerint civil ruhás támadói ez után közölték vele, hogy rendőrök, és a papírjait kérték. Amikor kiderült, hogy legálisan van az országban, a támadók állítólag otthagyták, a sérülthöz pedig Lékó Péter sakkmester hívott mentőt, miután vendégei telefonon segítséget kértek tőle.

Az ügyészség szerint az egyik rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és súlyos testi sértés bűntettével, a másikat ezeken felül közúti veszélyeztetés bűncselekményével gyanúsítják. Harmadik társukat tanúként hallgatták meg. Az ügyészség a következő időszakban szakértői véleményeket vár, amelyeket összevetnek a vallomásokkal. Azt követően döntenek az eljárás következő lépéseiről.

Szaúd Mohamed al-Marzúki korábban közölte, hogy nem kíván nyilatkozni a magyar sajtónak, a kórház az állapotáról sem adhatott felvilágosítást. A The National című lap korábbi beszámolója szerint a férfinak a bántalmazás során öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán több zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs az újságcikkre reagálva közölte, a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti akkor azt mondta: a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a főkapitányság akkor sem kommentálhatja, ha egyébként szívesen tenné, mivel több állítást cáfolni tudna.