Az új költségvetéssel búcsúzik a parlament

Vágólapra másolva!
A rendkívüli nyári ülésszak utolsó napján a 2013-as büdzsé fő számai mellett megszavazhatják még a kormány Erzsébet-programról, illetve a hulladékról szóló törvényjavaslatát, és módosíthatják a köznevelésről és a felsőoktatásról szóló jogszabályokat is. Szeptember közepén folytatódik a parlamenti munka.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával érhet véget csütörtökön az Országgyűlés rendkívüli nyári ülésszaka. A képviselők a büdzsé kiadási, illetve bevételi oldalának meghatározása mellett több mint egy tucat előterjesztést fogadhatnak el, köztük a hallgatói szerződések szabályainak törvényre emelését.

Az ülés reggel kilenckor napirend előtti felszólalásokkal indul, majd a hétfőről csütörtökre halasztott interpellációs blokk következik. Várhatóan délután fél egykor kezdődhet az utolsó parlamenti szavazás a nyári szünet előtt. Ezalatt a parlamenti szokásoknak megfelelően először a több mint háromszáz módosító javaslatról döntenek, majd az Országgyűlés költségvetési bizottsága visszavonul, hogy kiszámítsa, az esetleges változtatások miként érintik a fő számokat. A testület ülése alatt több indítvány záróvitáját is lebonyolítják, ezeket az ülésnap végén szintén elfogadhatják a képviselők.

A jövő évi költségvetést a miniszterelnök javaslatára kezdte a hagyományos őszi, téli időpontnál jóval korábban tárgyalni az Országgyűlés. Orbán Viktor mindezt azzal indokolta, hogy így kiszámíthatóbb, stabilabb alapokon állhat az ország pénzügyi gazdálkodása. Matolcsy György június 15-én benyújtott előterjesztése alapján az államháztartás - önkormányzatok nélküli - bevétele jövőre 3,2 százalékkal növekedhet az ideihez képest. A javaslat szerint a kiadások 10 492,4 milliárd forintot tesznek ki 2013-ban, így a hiány 643,2 milliárd forint, a GDP 2,1 százaléka lehet.

A 2013-as büdzsé fő számai mellett csütörtökön megszavazhatják még a kormány Erzsébet-programról, illetve a hulladékról szóló törvényjavaslatát, és módosíthatják a tankönyvpiac rendjéről, valamint a köznevelésről és a felsőoktatásról szóló jogszabályokat, továbbá elfogadhatják azokat a változtatásokat, amelyek egységesítenék a rendészeti feladatokat ellátók tevékenységéről szóló szabályokat, és a rendőrséget is bevonnák az iskolakerülés elleni fellépésbe.

A nap végén a levezető elnök feladata lesz összehívni az őszi ülésszak első ülését, amelyet várhatóan szeptember 10-én tartanak.