Vágólapra másolva!
Készségesebb és gördülékenyebb hozzállást kér a minisztériumoktól az újságírói megkeresésekkel kapcsolatban a kormányszóvivő. Az [origo] birtokába került körlevélben Giró-Szász András egyebek mellett azzal érvel, hogy az az újságíró, "aki folyamatos visszautasítást kap, az ellenségessé válik". A levél arra is figyelmeztet, hogy nemcsak a pozitív témában kell nyilatkozni, és arra kér, hogy a jövőben ne legyenek visszautasított, illetve lemondott interjúk, mert "ennek a visszhangja már most nagyon rossz".
Vágólapra másolva!

Az újságírók és a minisztériumok közötti kommunikáció javítását kérte a kormány valamennyi miniszterétől illetve államtitkárától valamint a minisztériumok sajtófőnökeitől az [origo] birtokába került körlevél tanúsága szerint a kormányszóvivő. A saját szóvivője, Hajdú Petra által továbbított levélben Giró-Szász András azzal érvel a hatékony és megfelelő kommunikáció mellett, hogy a politikusok és újságírók kapcsolata kölcsönös.

"A politikusnak szüksége van a médiumokra, ha egy információt szeretne mihamarabb eljuttatni a választókhoz, az újságíróknak pedig szükségük van az információra ahhoz, hogy anyagot készítsenek. Viszont, hogyha nem kapnak, akkor félinformációkból élnek és az anyagot ez alapján készítik el, aminek a következménye már csak a magyarázkodás, helyreigazítás lehet" - áll az érvelés a levélben, amit a szóvivő a továbbiakban azzal nyomatékosít, hogy "ha valaki folyamatos visszautasítást kap, az ellenségessé válik."

Az enyhén feddő hangvitelű írásban a szóvivő rossz beidegződésnek nevezi, hogy a minisztériumok gyakran megtagadják a válaszadást és a nyilatkozatokat, és arra kéri a sajtófőnököket, hogy a sajtómegkeresésekre a továbbiakban az adott sajtótermék által kért formában reagáljanak az arra jogosultak.

Giró Szász András arra is felkéri a sajtófőnököket, hogy előre készüljenek minden nap azokkal a témákkal, amelyek érinthetik a területüket, a téma felelőse pedig minden esetben olyasvalaki legyen - államtitkár, helyettes-államtitkár aki nyilatkozhat is a tévéknek, rádióknak az ügyben.

"Fontos, hogy nem csak a pozitív témában kell nyilatkozni! Nincs szeretem - nem szeretem téma. főként akkor, amikor kormánydöntés születik valamiről" - folytatja a szóvivő, azt is kérve, hogy a jövőben ne legyenek se visszautasított, se lemondott interjúk, mert "ennek már most nagyon rossza a visszhangja!"