Két kampányt hoz az előzetes választási feliratkozás

választás, választási törvény, ajánlószelvény, aktivista, fidesz választási levél
Vágólapra másolva!
Aktívabb szimpatizánstáborán és népesebb, ütőképesebb aktivistaseregén túl is a Fidesznek kedvezhet az előzetes feliratkozás: az új rendszerben nehezebb lesz ugyanis elérni és megszólítani a tényleges választókat, ami egyedül az évek óta építgetett saját adatbázissal bíró kormánypártnak nem okoz problémát. A Fidesz által korábban sürgetett olcsó és rövid kampány helyett a regisztráció miatt megduplázódik az időszak, és megszűnés helyett kétszer okoz fejfájást a megélhetési szavazók problémája is.
Vágólapra másolva!

Az eddiginél is nagyobb szerepük lehet a választási adatbázisoknak, ha a Fidesz terveinek megfelelően bevezetik Magyarországon az előzetes regisztrációt vagy feliratkozást.

Az új rendszer a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben csak az kerül fel a választási névjegyzékbe és vehet részt a voksoláson, aki egy előre meghatározott időpontig (várhatóan a választási év februárjáig) hivatalosan is jelzi részvételi szándékát. Aki azt elmulasztja, nem szavazhat. (A névjegyzékbe a Belügyminisztérium népesség-nyilvántartása alapján ma automatikusan bekerül mindenki, aki a 18. évét betöltötte.)

Mivel a részvételi hajlandóság értelemszerűen nem százszázalékos a lakosság körében (sőt a közvélemény-kutató cégek friss felmérései szerint sohasem volt ennyire alacsony, alig 50 százalékos), a feliratkozási kényszer pedig várhatóan ezt a kört is tovább szűkíti a regisztrációt lustaságból vagy feledékenységből elmulasztókkal, a jelöltállításhoz szükséges ajánlószelvényeket is jóval kevesebb embernek postázza a választási iroda. Vagyis azok száma is jelentősen megfogyatkozik, akiket a voksolás előtt személyre szóló kampányüzenetekkel érdemes a pártoknak megkeresniük. (Erre utalt a múlt heti rádióinterjújában a miniszterelnök is: "aki nem akar részt venni, az kívül marad, és őt nem fogják zargatni választási akciókkal, az nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni".)

Ennek megfelelően a pártok aktivistáinak sem lesz érdemes a továbbiakban lakásról lakásra végigcsöngetni egy utcát vagy lépcsőházat, amitől mind a kopogtatócédula-gyűjtés, mind a mozgósítás jelentősen megnehezedik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Fideszes aktivista a meggyőzés eszközeivel 2010-ben

A mozgósításban, illetve a kampányüzenetek célba juttatásában segítheti a jelöltet állító szervezetek dolgát, ha megveszik a Belügyminisztériumtól az aktuális névjegyzéket, vagyis a feliratkozottak listáját. Erre az egyébként a korábbi választásokon is létező módszerre azonban a törvény szerint csak a voksolást megelőző huszadik naptól, vagyis a kampány finisében van lehetőségük, a jelöltállításkor, az ajánlószelvények összegyűjtésekor nincs.

A választási törvény 2010-es, számára kedvező módosításai, valamint nagy létszámú aktivistaserege és profin felépített mozgósítási mechanizmusa mellett a Fidesz így újabb téren kerül előnybe riválisaihoz képest: a pártnak ugyanis saját, naprakészen frissített adatbázisa van szimpatizánsairól, az egyébként jogszerűtlen nyilvántartás tehát már a kopogtatócédula-gyűjtésben is segítségére lehet. Az illegális választói listák létezését a Fidesz amúgy hivatalosan minden alkalommal tagadta, a pártból azonban az [origo]-nak többször, többen megerősítették, hogy évek óta építik és használják a választói adatbázisokat. (Ennek részleteiről lásd keretes írásunkat.)

A Kubatov-listák

Az első alkalom az adatbázis kiépítésére az akkor még ellenzékben lévő Fidesz 2004-es nemzeti petíciós aláírásgyűjtése volt: az akkor összegyűlt információkat később a 2005-ös köztársasági elnöki jelölés előtti szimpátia-aláírásgyűjtéskor, majd az országgyűlési, illetve önkormányzati választások alkalmával frissítették tovább. 2007-ben a Magyar Rádió hangfelvétellel is igazolta, amint a Fidesz egyik választókerületi koordinátora arra buzdította a szociális népszavazás kampányának aktivistáját, hogy körzetének névjegyzéke alapján haladva írja a felkeresettek mellé a pártállásukat. A kampányfőnök azt is elmondta, nem számít, hogy az önkéntes mennyi aláírást gyűjt, mert az elsődleges cél úgyis csak az adatbázis frissítése, és hogy a későbbi mozgósítás érdekében minden választót felkeressenek.

A párt a 2010-es parlamenti és az önkormányzati választás előtt hasonló gyakorlat szerint gyűjtötte a kopogtatócédulákat, és az adatbázis-frissítés állt annak hátterében is, hogy jelöltjei az után is folytatták a cédulák gyűjtését, hogy a hivatalosan szükséges ajánlószelvény-mennyiség többszörösét is összegyűjtötték. A Fidesz mozgósításért felelős pártigazgatója után csak "Kubatov-listáknak" keresztelt adatbázisok ügye 2010 őszén egy újabb hangfelvételből is megerősítést nyert: ezen Kubatov Gábor a 2009-es pécsi időközi polgármester-választást hozta fel példaként arra, hogy a párt régebben "vaktában csinálta a kampányokat", itt viszont mindenkiről tudták, hogy hívják, hány éves, mi a mobilszáma, és milyen erős támogatója a Fidesznek. "Név szerint meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták" - fogalmazott a pártigazgató. A történtek után a párt és Kubatov sem vitatta a felvétel valóságtartalmát.



A feliratkozás további mellékhatásaként értelmét vesztik egyébként a Fidesz kisebb és olcsóbb kampányt sürgető nyilatkozatai is: a kampányidőszak ugyanis jóformán megduplázódik, hiszen ha sok szavazót akarnak, a pártoknak első körben a regisztrációra is buzdítaniuk kell a választókat, és csak ezután kezdődik majd a megszokott kampány, az ígéretekkel, illetve programokkal.

Bár többen a megélhetési szavazás felszámolását is várták az előzetes feliratkozástól, azt, hogy ne befolyásolhassák a választási eredményt azok, akik vásárlási utalványért, élelmiszercsomagért vagy egyéb juttatásokért cserébe szavaztak az őket megkörnyékező pártokra, a szigorítás ezt a problémát egy az [origo]-nak nyilatkozó elnökségi tag szerint nem oldja meg. "Azok, akik eddig Tesco-utalványért vagy kukoricakonzervért mentek szavazni, az új rendszerben majd feliratkozni mennek el ugyanezért" - mondta a politikus, hozzátéve, a helyzet annyival még rosszabb is, mint volt, hogy "ezután a szavazásért is kérnek, illetve kapnak majd még egy dobozt".