Navracsics: A tettesek közöttünk élnek

Vágólapra másolva!
A közigazgatási miniszter az elnyomó diktatúrákról elmélkedett vasárnap reggel. Szerinte a nyugat-európaiak kevésbé érzékenyek a kommunizmusra, a diktatúrák működtetői pedig közöttünk élnek.
Vágólapra másolva!

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a 20. század elnyomó rendszereiről a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt vasárnap reggel, azzal kapcsolatban, hogy augusztus 23-án tartják a totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapját. Ennek kapcsán aznap a Parlamentben konferenciát rendeznek, amelyen több uniós tagállam igazságügy-minisztere és a tagállamok nemzeti emlékezetet őrző intézeteinek vezetői is részt vesznek.

Navracsics szerint míg a Csatáry-ügy egyik pillanatról a másikra nemzetközi téma lett, addig Biszku Béla, illetve Mátsik György ügyéről hallgat a nemzetközi sajtó. Szerinte jelenleg is találkozhatunk olyan emberekkel, akik működtették valamelyik totalitárius rendszert, akik nagy valószínűséggel másokat az életüktől megfosztottak. "Itt él közöttünk a múlt, itt vannak a túlélők, és sok esetben itt vannak a tettesek is" - hangsúlyozta.

Szerinte miközben a második világháború alatt elkövetett bűnöknek egy jól kialakított interpretációs mechanizmusuk van, és mindenki érti, hogy miről van szó, addig mintha a szocializmus alatt elkövetett bűnöket nem tartanák fontosnak. Pedig ha csak az egyikre koncentrálunk, akkor nem értjük meg Európa 20. századi történelmét - hangsúlyozta.

Vörös csillag és horogkereszt

Navracsics Tibor szerint a vörös csillag jelenlegi megítélése tükrözi a legélesebben, hogy az eltérő történelmi múlt, az eltérő hagyományok adott esetben más hangsúlyokat alakítanak ki egyes európai országokban. Szerinte például a fiatalokon látni jópofának szánt, vörös csillaggal díszített divatholmikat. "A nyugat-európaiak számára a kommunizmus azáltal, hogy náluk nem volt, talán egy távolabbi, és éppen ezért kevésbé érzékeny, kevésbé tragikus tapasztalat" - fogalmazott a politikus.

Szerinte a vörös csillaggal kapcsolatos strasbourgi döntésben is ez jelent meg, ugyanis a bíróság úgy gondolja, hogy itt a szólásszabadság már fontosabb érv, mint a múltra való figyelmeztetés. Korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság arra kötelezte a magyar államot, hogy fizessen kártérítést a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének.

Navracsics Tibor szerint a strasbourgi bírák egy absztrakt európai szempont mentén hozták meg a döntést, és nem figyeltek oda az egyes nemzetek érzékenységére. "A nyugat-európaiak számára világossá kell válnia, hogy ami itt történt, velük is megtörténhetett volna, ez nem a kultúra különbsége, hanem egyszerűen a földrajzi fekvés különbsége volt. Mi Németország és a kommunista Szovjetunió közé szorulva ennek részesei voltunk" - mondta Navracsics Tibor.