Lezártnak tekinti a Fidesz az azeri gyilkos ügyét

Vágólapra másolva!
Nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét - jelentette ki Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője. A szóvivő szerint minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. A kormány továbbra sem reagált arra, hogy Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal. Az MSZP közben a parlament külügyi bizottságának összehívását kéri, az LMP a kormánytól továbbra is magyarázatot vár, a Demokratikus Koalíció Navracsics Tibor lemondását követeli.
Vágólapra másolva!

"A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy" - közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szombaton.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az üggyel kapcsolatban pénteken délután adott ki közleményt, ebben egyebek mellett azt írták, hogy az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy Ramil Sahib Safarov ítéletét nem alakítja át, hanem az ítélet végrehajtását közvetlenül folytatja a magyar ítélet alapján.

A KIM idézte az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium tájékoztatását, amely szerint a Magyarországon meghozott ítélet alapjául szolgáló cselekmény az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv szerint is bűncselekmény, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Az egyezmény szerint az átszállítás után a büntetés végrehajtására a végrehajtó állam joga irányadó, és egyedül ez az állam illetékes a megfelelő döntések meghozatalára - mutatott rá a minisztérium. Magyarország Ramil Sahib Safarov ügyében is mindenben a nemzetközi jog szabályai szerint jár el - tették hozzá.

Habár a Fidesz szóvivője szombat délután megszólalt, a magyar kormány még mindig nem reagált arra, hogy Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal. A Külügyminisztérium szóvivője szombat délelőtt további türelmet kért, és későbbre ígért kormányzati reakciót.

Az MSZP kéri a külügyi bizottság összehívását

Kovács László, az MSZP külügyi kabinetének vezetője az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnökeként kezdeményezi a parlamenti testület rendkívüli ülésének mielőbbi összehívását, és arra a kormány illetékeseinek meghívását. Kovács László szerint tisztázni kell "az ország megítélésének komoly károkat okozó lépések" hátterét.

A volt külügyminiszter szerint a magyar döntést a kiadásról megfelelő azeri garanciához kellett volna kötni. Ha ez megtörtént - fűzte hozzá -, és azt az azeri fél megszegte, akkor az azeri köztársasági elnöki kegyelem hírére azonnal határozottan tiltakozni kellett volna. Ez azonban mostanáig nem történt meg, és a kormány hallgat döntése indokairól.

Kovács László szerint ráadásul a magyar-azeri kapcsolatok alakulása, a többszöri kormányfői és más magas szintű találkozók, a magyar kötvények vásárlásának azeri szándéka igen rossz - mint mondta, reméli hamis - látszatot is kelt, mintha ez állna a döntés hátterében.

Az LMP is magyarázatot követel

Az LMP szerint a magyar kormány magyarázattal tartozik az Azerbajdzsánnak kiadott gyilkos ügyében. A párt szombati közleménye szerint a kormány elsősorban a megsértett örmény népnek, valamint az ügy előtt megdöbbenve álló nemzetközi és hazai közvéleménynek tartozik magyarázattal - írták.

A párt közölte, "arra gondolni sem mernek", hogy a keleti nyitás jegyében, az azeriekkel való "gazdasági kapcsolatok élénkítése" jelszavával a magyar kormány azeri befektetésekért cserébe adta volna ki Ramil Sahib Safarovot. Hozzátették, nincs egy hete, hogy 2-3 milliárd euró értékű magyar államkötvény vásárlásáról érkezett hír az azeriektől.

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli Navracsics Tibor igazságügyi miniszter lemondását, és szintén kezdeményezi az Országgyűlés külügyi bizottsága rendkívüli ülésének azonnali összehívását. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, szerintük Orbán Viktor miniszterelnök "áruba bocsátotta Magyarország becsületét". A DK szerint előre látható volt, hogy az "azeri kölcsön reményében" Azerbajdzsánnak kiadott, örmény tiszttársát nacionalista indulatból agyonverő baltás gyilkos kegyelmet kap.

A Jobbik szerint hisztérikusan reagáltak az örmények

Az örmény reakciókat túlzónak és hisztérikusnak tartják, egyben elítélik a magyar konzulátus megostromlását és a magyar zászló meggyalázását örmény részről - közölte Gyöngyösi Márton. A Jobbik frakcióvezetője kijelentette, hogy Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni katonatiszt kiadatása Bakunak teljes mértékben a nemzetközi joggal összhangban történt.

A jobbikos politikus szerint várható volt az örmény reakció, amely a másfél évtizedes hegyi-karabahi konfliktussal van összefüggésben. "Minden csoda három napig tart, a hétvége elmúltával a felek átgondolják, hogy mi felel meg érdekeiknek" - mondta a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről.

Gyöngyösi Márton emlékeztetett rá, hogy a Jobbik már a 2010-es országgyűlési választások előtt meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelyben Azerbajdzsánt stratégiai partnerként jelölte meg. A Jobbik a mostani ügytől függetlenül továbbra is stratégiai partnerként tekint a kaukázusi országra - tette hozzá.