Varga Béla, a kuruc borász

CSAK AKKOR HASZNÁLJUK HA ALBERT IS JÓVÁHAGYTA!!! A kép a facebook-ról van. Varga Béla, kuruc.info tulajdonosa
Vágólapra másolva!
A rendszerváltás idején Amerikába ment, ahol borászként és dzsessz-zongoristaként ért el sikereket Varga Béla. A héten derült ki, hogy ő a Kuruc.info tulajdonosa. A Kaliforniában élő borászt a nagy távolság ellenére nagyon is foglalkoztatta a magyar belpolitika: polgári kört szervezett San Franciscóban, közleményben biztatta a Gyurcsány Ferenc elleni önvédelemre a magyarokat, és néhány éve egy antifasiszta kijelentéseket hangoztató MSZP-sre is rátelefonált.
Vágólapra másolva!

Egy Kaliforniában élő magyar borász állítja évek óta megoldatlan probléma elé a magyar hatóságokat, amelyek már többször megpróbáltak utánajárni annak, ki állhat a Kuruc.info nevű internetes oldal mögött. A 2006 óta létező, magát jobboldali nacionalistának valló, Orbán Viktor szerint "az antiszemitizmus magyarországi központjának" számító portál ellen már többen tettek feljelentést. A Kuruc.info ugyanis a szélsőséges hangvételű cikkek mellett rendszeresen megsérti az általa üldözendőnek vélt emberek személyiségi jogait azzal, hogy nyilvánosságra hozza fényképüket és elérhetőségüket.

Bár az ügyészség egyszer már büntetőpert indított az oldal állítólagos főszerkesztője ellen, a férfit felmentették, mert a hatóságok nem tudták bizonyítani, hogy ő a felelős a rágalmazásokért, a portál tulajdonosának személyére pedig a hatóságok mindeddig nem tudtak fényt deríteni. Az Átlátszó.hu viszont a nemrég nyilvánossá vált doménregisztrációs adatbázis alapján a héten megírta, hogy a kaliforniai Healdsburgben élő Bela Varga a Kuruc.info tulajdonosa.

Az Amerikában élő magyar férfit hiába hívtuk a telefonszámán, nem sikerült őt elérnünk, az interneten fellelhető adatokból viszont látszik, hogy aktív Facebook-felhasználó, és lelkesen megosztja a Kuruc.info cikkeit. A közösségi oldalon több profilja is van, ezekkel rendszeresen hozzászól a portál cikkeihez. Ezzel több ismerőst is gyűjtött, egyikük az [origo]-nak azt mondta, Varga Bélát nem ismeri személyesen, a Kuruc.info egyik, a Kanadában élő romák és a vízumkényszer kapcsolatát tárgyaló cikkéhez írt hozzászólásai tetszettek meg neki, ezért jelölte be a Facebookon a férfit, aki vissza is igazolta.

Átmászott a vasfüggönyön

Varga Béla az Egyesült Államokban a borászati munkásságával szerzett hírnevet magának. Az interneten fellelhető borászati szakcikkek mindegyike dicséri borkészítői tehetségét, és életútjáról is ezekből a cikkekből lehet a legtöbbet megtudni. Varga Béla a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végzett 1988-ban, az [origo]-nak nyilatkozó egyik évfolyamtársa azt mondta róla, hogy rendes, jókedvű ember volt. Az egyetem elvégzése után már nem tartották a kapcsolatot, a nőt megdöbbentették a Varga Béláról megjelent hírek. "Nem volt jó nézni, hallani a híreket" - mondta az [origo]-nak, és hozzátette, régen "normális volt", és nem tudja, miért változott meg.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Varga Béla a Facebook-oldalára feltöltött képen

A Vargáról szóló cikkekből kiderül, hogy a most középkorú férfi még az egyetemi évek alatt ismerte meg későbbi feleségét, Pesti Juditot, akivel a diploma megszerzése után összeházasodtak, majd együtt disszidáltak. A róla készült cikkekben életútja egyik fontos állomásaként említik, hogy "átmászott a vasfüggönyön", és bár kivándorlásának pontos dátumára nem találtunk utalást, és az egyetemi évfolyamtársa is csak annyit erősített meg, hogy valamikor a diplomaosztó után mentek el, a házaspár valószínűleg inkább a rendszerváltás idején hagyta el az országot. "Szeretjük az otthonunkat, de nem tudtunk élni abban a rendszerben" - indokolta a döntést az egyik cikkben Varga Béla.

A kaliforniai Healdsburg városában kötöttek ki, ahol Varga kamatoztatni tudta a borászati diplomáját. Három évig dolgozott segédborászként az egyik neves borászatban, a Sonoma megyében található Chateau Souverainben. Innen az egyik legnagyobb kanadai borászathoz, az Ontarióban található Bright Wineshoz csábították, ahol a borászat vezetőjeként több millió palack bor előállítását felügyelte.

Varga Béla 1999-ben fogadta el a Claar Cellars pincészet ajánlatát, ahol prémium minőségű borok előállításán dolgozhatott. "Gyémántokat adok neked, és a te feladatod lesz, hogy megcsiszold őket" - mondta az egyik borászati szakcikk szerint a pincészet tulajdonosa a magyar borásznak. A cikkek jó része megemlíti azt is, hogy a borászat mellett Varga tehetséges dzsessz-zongorista, aki a szakma legnagyobbjaival játszott együtt.

Polgári kört is szervezett

Vargát közben a magyarországi események sem hagyták hidegen. Jó példa erre az a történet, amelyet Pásztor Tibor V. kerületi MSZP-s képviselő írt le a blogjában. Pásztor szerint 2008-ban felhívta őt egy amerikai számról egy Varga Bélaként bemutatkozó férfi, és nála érdeklődött, hogy meg akarja-e szüntetni a Kuruc.infót. Pásztor az [origo]-nak most azt mondta, nem tudja, miért őt találta meg Varga Béla, de "valószínűleg a következetes antifasiszta kiállása" miatt.

Varga Béla több e-mailt is írt Pásztornak, amelyben perrel fenyegetőzött, illetve azzal, hogy "kifent késekkel várják Amerikában az MSZP-s és SZDSZ-es hazaárulókat" - állította Pásztor. A szocialista képviselő hozzátette, 2010-ben újra írt neki Varga Béla, aki szerint elítélte őt a San Franciscó-i bíróság a szólásszabadság megsértése miatt, Pásztor azonban erről azóta sem kapott semmilyen hivatalos tájékoztatást.

Az interneten több olyan nyilatkozat is olvasható, amelyet egy Varga Béla névű férfi a San Franciscó-i polgári körök vezetőjeként írt. Valószínűleg ezek szerzője azonos a borász Varga Bélával, legalábbis Pásztor Tibor szerint, hiszen a telefonhíváskor azt is említette neki, hogy ő a San Franciscó-i polgári kör vezetője. Ezek a nyilatkozatok is arra utalnak, hogy Varga követte a magyar belpolitikai eseményeket. 2006-ban, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és a tévészékház ostroma után például "jogos önvédelemre", és "az ország tönkretételére szakosodott MSZP-SZDSZ-es bűnbanda fosztogatásainak megállítására" biztatta a magyarokat".

Forrás: AFP/Robyn Beck
Forrás: AFP/Robyn Beck

Szüret San Franciscoban

A Kuruc.infóhoz való kötődéséről - akárcsak a portál munkatársairól - keveset lehet tudni. 2008-ban Polgár Tamás, a Tomcat néven ismertté vált blogger - akinek korábban jelentek meg írásai a Kuruc.infón - Molnár Balázst, Kürk Rolandot és Novák Elődöt, a Jobbik jelenlegi alelnökét nevezte meg a portál szerkesztőiként. Ők utána folyamatosan tagadták, hogy közük lenne az oldalhoz, Molnár Balázst a bíróság fel is mentette a rágalmazás vádja alól, mert az ügyészség nem tudta bebizonyítani, hogy ő a portál főszerkesztője. Megkerestük Novák Elődöt, aki semmit nem kívánt mondani a Kuruc.infóval és Varga Bélával kapcsolatban.

Az MSZP és a Fidesz is lobbizott az oldal ellen

A 2006 óta működő Kuruc.info ellen többször sikertelenül próbáltak fellépni a magyar hatóságok, a bal- és jobboldali kormányok is hiába lobbiztak a lekapcsolásáért. Orbán Viktor miniszterelnök például júliusban ötven amerikai képviselőnek írt, hogy "hassanak oda", ha már egyszer tőle is elvárnák, hogy szót emeljen az antiszemitizmus ellen. Orbán a levelében megjegyezte, hogy a portálon jelentős antiszemita támadások érik a Fideszt és személy szerint őt is, a támadások során "a szélsőséges erők zsidóbérencnek titulálnak bennünket".

A magyar kormány tagjai az elmúlt két évben is többször jelezték magas rangú amerikai hivatalnokoknak, hogy segítséget kérnek az Egyesült Államokban működő, szerintük gyűlöletkeltő oldalakkal szemben. Az amerikai hatóságok arra hivatkozva utasították vissza a kérést, hogy csak akkor léphetnek, azaz csak akkor korlátozhatják a szólásszabadságot, ha a gyűlöletkeltés közvetlen és azonnali veszélyt jelent valakire nézve.

Az Átlátszó.hu cikkének a megjelenése után megkerestük a Miniszterelnökséget, hogy megtudjuk: azzal, hogy kiderült, ki a tulajdonosa a Kuruc.infónak, nő-e a magyar hatóságok mozgástere, elérhetik-e az oldal lekapcsolását. A Belügyminisztériumnak továbbított kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy amennyiben a portálon bűncselekmény valósul meg, és ez a nyomozóhatóság előtt is ismertté válik, megindítják a büntetőeljárást. A törvénysértést elkövető személy vagy személyek felderítése és azonosítása érdekében értesíteni fogják az Egyesült Államok hatóságait is - írta a Belügyminisztérium. Emlékeztettek ugyanakkor, hogy eddig az amerikai hatóságok rendre a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság ottani szabályozására hivatkozva tagadták meg az eljárást az oldal ellen.