Horrorforgatókönyvet vázolt fel Orbán

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakcióülésén, Sárváron, 2012. szeptember 5-én
Vágólapra másolva!
Erősen megdorgálta a kormánypárti polgármestereket szerdán este Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz és a KDNP sárvári frakcióülésén, amiért több százmilliárdnyi uniós forrás áll beragadva országszerte. A kormányfő az uniós kassza kisöprését és a politikai haszon besöprését nevezte a következő két év legfontosabb feladatának. Az IMF feltételeit a résztvevők szerint nem konkrétumokként, hanem egy valamennyi eshetőséget számba vevő  "horrorforgatókönyvként" ismertette.
Vágólapra másolva!

A fejlesztések felgyorsítását és azok politikai eredményének besöprését nevezte a következő két év egyik legfontosabb feladatának a miniszterelnök a kormánypártok sárvári frakcióülésének szerda esti nyitó felszólalásában. Egy, az [origo]-t tájékoztató résztvevő megfogalmazása szerint Orbán Viktor "felkészülési beszédet" mondott, rengeteg munkát és két kemény évet vetítve előre a kormánynak és a kormánypárti képviselőknek 2014-ig.

A fejlesztések felgyorsításának apropóján Orbán nagy hangsúlyt helyezett a beszédben az uniós források lehívására, vagyis arra, hogy a 2013-14-re még bent lévő milliárdokat "ki kell söpörni az uniós kasszából". Figyelmeztetése szerint mindezt azonban az eddiginél átgondoltabban kell tenni a jövőben, aszerint mérlegelve, hogy a fejlesztésnek milyen gyakorlati haszna lehet az adott ágazatban, milyen az adott közösség számára, illetve milyen politikai hasznot hozhat a kormánypártoknak.

Forrásaink szerint a miniszterelnök erős kritikát fogalmazott meg az önkormányzatok felé, és a polgármesterek felelősségét firtatta, amiért a ciklus első két évében a tervezettnél jóval kevesebb uniós forrást sikerült lehívni. (A legutóbbi, a Bruxinfo.hu által áprilisban közölt adatok szerint Magyarország a 2007-2013-as uniós költségvetésben rendelkezésre álló felzárkóztatási források 35,28 százalékát tudta lehívni. Ez valamivel magasabb volt ugyan az EU 27 tagállamának átlagos lehívási arányánál, de csak hét országé volt rosszabb. Az EU regionális politikáért felelős biztosának szóvivője, Shirin Wheeler az [origo] kérésére csütörtökön elküldte a legfrissebb számokat is : a a magyar felhasználási ráta április óta eszerint felment ugyan 41 százalékra, az időközben szintén megemelkedett uniós átlagnak ezzel viszont már alatta maradunk.)

A kormányfő megengedhetetlennek nevezte, hogy 10, 20 vagy akár 30 milliárdos nagyberuházások állnak az országban azért, mert a pályázatokat - Orbán szerint felelőtlenül - úgy adták be az önkormányzatok, hogy nem volt meg a kellő önrészük, mert azt gondolták, hogy csak összeszedik majd valahonnan. A pénzt azonban sokszor nem sikerült összeszedni, az igényelt források viszont már - végső soron hasztalanul - le lettek kötve, azokat a pénzeket már nem lehet más célra lehívni, "besültek" - fogalmazott dorgálásában a kormányfő.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Orbán Viktor szerdán a frakcióülés előtt a sárvári hotelben

A szemrehányás mellett Orbán Viktor visszautalt a Miniszterelnökség júniusi átalakítására, hangsúlyozva, hogy a "folyamat gatyába rázása" a szervezetet vezető Lázár János legfontosabb feladata lesz a következő két évben, ő felel a megkezdett beruházásokért, az ő dolga lesz, hogy a végrehajtást az intézményrendszerből "kitapossa".

Az alig félórás gazdasági-politikai helyzetértékelésben az [origo]-nak nyilatkozó résztvevők meglepetésére a miniszterelnök csak egy félmondattal ejtett szót az IMF-fel folytatandó tárgyalásokról, illetve a Nemzetközi Valutaalap esetleges feltételeiről, annak részleteit pedig mindenféle kommentár nélkül csak két képviselői kérdésre sorolta fel röviden. Ezek - ahogy arról a csütörtöki Magyar Nemzet is beszámolt - a nyugdíjak csökkentésétől a nyugdíjkorhatár-emelésén, a családi pótlék és az utazási kedvezmények csökkentésén át a személyi jövedelemadó-emeléséig, illetve egy általános, értékalapú ingatlanadó bevezetéséig terjedhetnek. Az [origo]-nak nyilatkozó résztvevők benyomása szerint a kormányfő azonban sokkal inkább egy valamennyi eshetőséget számba vevő "horrorforgatókönyvet" vázolt fel, mintsem a szervezet konkrét kéréseit.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Lázár Jánosnak kell gatyába ráznia az önkormányzatokat

Az ismertető után a résztvevők szerint a miniszterelnökhöz érkező kérdések sem firtatták a tárgyalások részleteit, egy képviselő megfogalmazása szerint azért, mert a nagy arányban polgármester frakciótagok többségét "az IMF-nél jobban foglalkoztatja az önkormányzatok finanszírozása, hogy miből fognak iskolát fűteni, segélyt fizetni jövőre". Ez utóbbi témával kapcsolatban forrásaink szerint több településvezető is komoly aggályokat fogalmazott meg a miniszterelnöknek, a témáról komolyabb vita azonban csak csütörtökön, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter költségvetésről - és benne az önkormányzatok finanszírozásáról szóló - tájékoztatója után várható.

A frakcióülés szerda esti ülésén nem esett szó az azeri baltás gyilkos elmúlt napokban nagy nemzetközi vihart kavart kiadatásáról sem, pedig az ülés előtt az [origo]-nak több képviselő is arról beszélt, hogy nem tartaná túlzásnak, ha Navracsics Tibor közigazgatási vagy Martonyi János külügyminiszter lemondása is felvetődne az ülésen (annak ellenére, hogy a hibát a képviselők egybehangzó állítása szerint nem ők követték el, nekik csak a "balhét kell elvinniük").

Kimaradt a témák közül egyelőre az előzetes választási regisztráció bevezetése is, sejthetően azért, mert ennek csütörtökön külön, többórás ülést szentelnek a frakciók. Ugyanígy nem volt szó - bár előzetesen számítottak rá a megkérdezettek - a köz- és a felsőoktatásban és a közigazgatásban lezajlott átalakítások hozadékairól és a rendőrség átszervezéséről sem.