Magyar kapta a tájépítészet Oscarját

Vágólapra másolva!
A szakma legrangosabbnak tartott kitüntetését kapta meg Mőcsényi Mihály magyar tájépítész Fokvárosban.
Vágólapra másolva!

Mőcsényi Mihály, a tájépítészet hazai iskolateremtő professzora részesült idén a szakma világszinten is legrangosabbnak tartott kitüntetésében, a Sir Geoffrey Jellicoe-díjban. A 93 éves tájépítész az elismerést pénteken vette át Fokvárosban.

Mőcsényi Mihály az első magyar tájépítész, aki a nemzetközi életműdíjnak számító kitüntetés birtokosa lehet. A jó egészségnek és kiváló szellemi frissességnek örvendő professzor a díjat személyesen vette át a Tájépítészek Nemzetközi Szövetségének (IFLA) 49. kongresszusán.

Mőcsényi Mihály nevéhez fűződik a XI. kerület központi parkegyüttesének és a Feneketlen-tónak a kialakítása 1960-ban, valamint Ormos Imre professzorral együtt 1963-ban a Kertészeti és Élelmiszer-ipari Főiskolán a táj- és kertépítészeti szak megalakítása is.

Mőcsényi tervezőként Bécsben, Hamburgban és Münchenben az IGA Nemzetközi Kertészeti Kiállításon arany- és ezüstérmet elnyerő kertinstallációival tűnt ki, amelyekkel fokozatosan nemzetközi szakmai hírnévre tett szert az 1970-es években. Mindezeknek köszönhetően az IFLA Nagytanács tagja lett, 1978-ban a nemzetközi szakmai szervezet alelnökévé választották. 1986-ban az IFLA első magyar elnökévé választották.

A rendszerváltozás után, 1990-ben rektorrá nevezték ki a Kertészeti Egyetemen, az akkor 71 éves professzor önálló egyetemi karrá szervezte a szakirányt.