Orbán: Lesz IMF-megállapodás

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint amíg a magyar államadósság nem megy 70 százalék alá, addig az országnak szüksége van az IMF biztosította védőhálóra, ezért meg fognak állapodni. A következő 7-10 napban ezért a kormány alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki. Orbán egy újabb dokumentumot is említett, amelyet az EU-IMF delegáció uniós része állított össze a kritériumokról. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv a bankadóhoz hasonlóan egész Európában elterjedhet, és hogy a német mintát követné az új választási rendszer megalkotásánál. A Safarov-ügyről azt mondta, hogy az nem Magyarország, hanem Azerbajdzsán és Örményország vitája.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint lesz megállapodás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió között, de nem azon feltételek alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak, a kabinet ezért a következő hét-tíz napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő közölte: csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak - amelyben "sokkal több konkrétum szerepel, mint bármely korábbi papírban" - van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre - fejtette ki.

Orbán Viktor, aki hallhatóan meg van fázva, újra hangsúlyozta, hogy Magyarországnak csak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig hitelre. A miniszterelnök szerint amíg a magyar államadósság nem megy 70 százalék alá, addig szükség van az IMF biztosította védőhálóra, ezért meg is fognak állapodni az IMF-fel.

A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy az IMF többek között nyugdíjcsökkentést, nyugdíjkorhatár-emelést, családipótlék-csökkentést, személyijövedelemadó-emelést és ingatlandót vár az elővigyázatosság megállapodásért cserébe a magyar kormánytól. Ezzel kapcsolatban mondta csütörtökön Orbán, hogy ilyen áron nem kell az IMF.

A munkahelyvédelemben távoliak az álláspontok

Orbán szerint az IMF-megállapodás egyik sarkalatos kérdése lesz a munkahelyvédelmi akcióterv. A miniszterelnök szerint azt az IMF elismeri, hogy ha nem lenne az akcióterv, akkor a magyar költségvetés egyensúlyban lenne. A különbség az, hogy a magyar kormány szerint megvan annak a 250-300 milliárd forintnak a biztonságos forrása, amely az akcióterv kivitelezéshez kell, míg az IMF szerint nincs - mondta Orbán.

A miniszterelnök azonban úgy látja, hogy a munkahelyvédelem egész Európában elterjedhet a jövőben. Az akciótervet a bankadóhoz és a multikra kivetett adókhoz hasonlította, amelyeket szintén bíráltak az Európai Unióban, majd szép lassan bevezettek. Orbán szerint az is bizonyítja a munkahelyvédelmi akcióterv szükségességét, hogy José Manuel Barroso csütörtökön a növekvő munkanélküliség miatt szociális vészhelyzetről beszélt Európában.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán: A munkahelyvédelmi akcióterv egész Európában elterjedhet

Orbán szerint az Európai Központi Bank csütörtöki döntésével átlépte a Rubicont. Az eurózóna jegybankja bejelentette, hogy hajlandó állampapírt vásárolni a bajba jutott eurózónatagoktól, és ez valószínűleg a többi európai uniós állam válságkezelésére is hatással lesz. "Olyan eszköz jelent meg, ami eddig tilos volt, aki a jegybank állampapír-vásárlásáról beszélt azt kiátkozták, durván támadták" - mondta a miniszterelnök.

Egyszerűbb választási rendszert akar Orbán

Orbán az előzetes regisztrációról is beszélt, úgy vélte, teljesen új korszakba lépett a magyar politikai, és a kormány célja az, hogy előnyt kovácsoljon abból, hogy a "magyar egy szétszóratott nemzet", és egy ilyen nemzet erejét összeszervezni fontos kihívás. Orbán szerint ehhez azonban új megoldások kellenek, és az egyik ilyen az előzetes regisztráció.

A feliratkozás egyik oka az, hogy a külföldön élő magyarok csak így tudnak szavazni, amit azért terjeszthetnek ki az ország területén élőkre, hogy egységes legyen a rendszer. "A feliratkozás hosszú lesz, és szélesíteni fogja a részvételt, nem pedig szűkíteni" - mondta.

Orbán a kopogtatócédulák esetleges eltörléséről azt mondta, hogy fontos a választások egyszerűsítése, amelyet az egyfordulós választási rendszer is szolgál. Orbánnak tetszik a német választási modell, ahol nincs kopogtatás, de van kötelező jelöltállítás.

A Safarov-ügy nem a mi vitánk

Orbán Viktor röviden az azeri baltás gyilkos kiadásáról is beszélt a rádióban. "Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország átlátható és mindenki által ismert joggyakorlatot folytat. Azerbajdzsán írásban vállalta, hogy végrehajtja a Safarovra Magyarországon kiszabott ítéletet, az ilyen kiadatási kérelemnek pedig a jövőben is eleget fogunk tenni". A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Safarov-ügy Azerbajdzsán és Örményország vitája, nem a miénk.