Több mint 3100 hadifoglyot adott át Amerika

Vágólapra másolva!
Átadta a bagrámi börtön felügyeletét az Egyesült Államok Afganisztánnak. A lépéssel több mint 3100 fogoly került az afgán katonai rendőrség felügyelete alá.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan átadta az afgán hatóságoknak a Bagrám amerikai támaszpont mellett működő börtön felügyeletét. Az átadási ceremónián elhangzott, hogy a börtönnel együtt az amerikaiak 3182 foglyot adtak át az afgán katonai rendőrségnek.

Az átadásra az amerikaiak és a kabuli kormány között tavasszal megkötött megállapodás értelmében került sor, amely előirányozta, hogy az amerikai erők fennhatósága alatt lévő börtön szeptembertől átkerül az afgán kormányzat ellenőrzése alá.

A megállapodás nehezen jött létre, az egyeztetésekre ugyanis árnyékot vetett néhány korábbi incidens, így a bagrámi koránégetés és a 16 kandahári civil lemészárlása, amelyet egy amerikai katona követett el. Különösen a bagrámi katonai támaszponton történt koránégetés miatt vált feszültté a viszony az afgánok és az amerikaiak között, emiatt még a stratégiai partnerségről szóló tárgyalások is megakadtak. Hamid Karzai afgán elnök akkor azt mondta, hogy mindez nem történhetett volna meg, ha az afgánok lennének felelősök a börtönökért.

Nemzetközi emberjogi szervezetek - köztük az Amnesty International - gyakran intéztek éles bírálatot az Egyesült Államok címére azok miatt a hírek miatt, amelyek szerint az említett börtönben jogtalan körülmények között tartanak fogva emberek - köztük állítólag kiskorúak - százait, megfosztva őket a jogi védelem és a jogszerű bírósági eljárás lehetőségétől.