80 milliós büntetés három gyógyszercégnek

Vágólapra másolva!
Még a büntetéssel együtt is megéri a gyógyszercégeknek arra ösztönözni az orvost, hogy egy adott terméket ajánljon a betegeknek - írja a Népszabadság. A vesztegetés ugyanakkor nagyon nehezen bizonyítható.
Vágólapra másolva!

Hiába az orvosok befolyásolását érintő törvényi szigorítás, a gyógyszerfogyást "ösztönző" piaci trükkök továbbra is léteznek, a gyógyszerügyi hatóság az idén összesen 80 millió forint büntetést szabott ki három gyógyszergyártóra, két tucat cég ellen pedig még zajlik az eljárás - írja a Népszabadság.

A lapnak nyilatkozó, a promóciós gyakorlatot jól ismerő szakember szerint még a büntetéssel együtt is megéri ösztönözni az orvost arra, hogy egy adott terméket ajánljon a betegeknek, orvosi közreműködés nélkül ugyanis a cégek képtelen állni a sarat a gyógyszerpiacon.

A tiltott orvosi ösztönzés felszámolására évek óta ádáz küzdelmet folytatnak a kormányok - írta a lap, felidézve, hogy a 2010 nyarán felszámolt Egészségbiztosítási Felügyelet például működése három és fél éve alatt több száz esetet vizsgált, a kirótt büntetés összege elérte a 100 millió forintot. Tavaly január óta 32 eljárás indult a gyártók ellen helytelen promóciós gyakorlat miatt. A hatóság talált orvossal kötött színlelt szerződést, illetve tiltott nagy értékű ajándékot is.

Elvben az a szabály, hogy nemcsak pénzt, de semmilyen juttatást sem lehet adni az orvosnak olyan jellegű tevékenységért, amelyet ő jogszabály szerint köteles ellátni. A gyógyszerfelírás direkt ösztönzése kifejezetten tiltott, ezért az orvos nem kaphat semmiféle anyagi előnyt. A vesztegetés ugyanakkor nagyon nehezen bizonyítható. Gyakran hiába került egy-egy gyanús ügy a felügyelet látóterébe, hatósági eszközökkel nem nagyon lehetett megfogni.