Eltűnt pénzek miatt nyomoznak az Operában

Vágólapra másolva!
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt folyik nyomozás a Magyar Állami Operaház korábbi gazdálkodásával kapcsolatban. A gyanú szerint több százmillió forint tűnhetett el - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény miatt rendelt el nyomozást a Fővárosi Főügyészség az ügyben. A feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elnöke tette augusztus közepén.

A 2007. június 1-jéig visszamenőleg lefolytatott rendkívüli ellenőrzés eredménye képezi a gyanú alapját, amely szerint több százmillió forint tűnhetett el az Operaháznál.

A gyanús szerződések között van a 2009-es budapesti operabál megrendezéséhez szükséges díszletpark megvásárlásáról szóló is. A 180 millió forint plusz áfa összegű vételárat tartalmazó dokumentum aláírása előtt nem készült értékbecslés, a Kehi szakemberei szerint viszont a megvásárolt díszletek a valóságban alig több mint 30 milliót érhettek. További szerződések alapján pedig úgy fizettek ki két év alatt 167 millió forintot a Budapesti Operabarát Alapítványnak, hogy - a Kehi rendelkezésére álló adatok szerint - nem volt mögötte tényleges teljesítés.